Nives Špehar

Nastop na Kogresu kozmetikov je bil razlog, da sem pobrskala za podatki o zgodovini umetnih trepalnic. V svojo predstavitev Podaljševanje trepalnic: Trendi, priložnosti in nevarnosti nestrokovne izvedbe, sem želela vključiti pregled razvoja trendov in tehnik, s katerimi so ženske (pa tudi moški!) želeli poudariti svoje oči. Ugotovila sem, da smo se ljudje s trepalnicami ukvarjali tako rekoč že od “pamti veka”.

Trepalnice so bile pomemben del lepotilne rutine že v času starega Egipta (1). Ne samo ženske, tudi moški so si temnili trepalnice s kholom in mazili, kar naj bi služilo tudi kot zaščita pred sončnimi žarki.

Tudi v času antičnega Rima (2) so bile močne trepalnice zelo zaželena lastnost. Ženske so trepalnice barvale s kholom in zažgano pluto.

V srednjem veku (3) je za najlepši in najbolj erotičen del obraza veljalo čelo. Da bi ga še dodatno poudarile, so si ženske odstranjevale obrvi in trepalnice.

Ko je prestol zasedla kraljica Elizabeta (4), je bila njena rdeče-zlata barva las takojšen modni trend, zato so si ženske začele v takšno barvo barvati tudi trepalnice, kar se je izkazalo za nevarno, saj so nekatere substance povzročile izgubo dlak. Ker barvanje trepalnic ni bilo popolnoma družbeno sprejemljivo, so ženske to počele skrivaj, v zavetju doma so si  pomagale s pomočjo speštanih jagod in saj iz kamina.

Čas je za maskaro!

zgodovina-umetnih-trepalnic-maskara

Ta je nastala šele v času romantike. Razvil jo je Eugene Rimmel, narejene pa je bila iz premogovega prahu in želeja iz vazelina. Leta 1917 je na trg prišla še ena maskara, znamka je bila kasneje znana kot Maybelline. Prvo barvno maskaro je na trg poslal Revlon, leta 1960.

Kdaj pa se prvikrat piše o storitvi podaljševanja trepalnic?

VIri navajajo, da so si leta 1882 parižanke v želji po daljših trepalnicah, dale na veko prišiti dlake. Av! O bolečem postopku poroča tudi škotski tisk leta 1889.

podaljsevanje-trepalnic-zgodovina

Prvi pa je postopek izdelave umetnih trepalnic patentiral britanski frizer in izumitelj Karl Nesller, ki je leta 1903 umetne trepalnice prodajal v svojem londonskem salonu. V ZDA so se umetne trepalnice prvič pojavile leta 1911. Kot običajno pa se trend razmahne šele s pop kulturo in ravno tako je bilo tudi z umetnimi trepalnicami. Leta 1916 je režiser nemega filma Intolerance želel z umetnimi trepalnicami poudariti oči glavne igralke. Svojega pomočnika je zadolžil, da poišče rešitev in ta se je znašel tako, da je fino gazo z vtkanimi lasmi prilepil na igralkine veke s pomočjo lepila za lasulje. No, igralka Seena Owens naslednji dan skoraj ni mogla odpreti oči, k sreči pa so bili menda vsi prizori že posneti.

seena-owens-intolerance

Ponovno so umetne trepalnice stopile v ospredje leta 1930 in nato 1960. Narejene so bile bolj napredno, z njimi se je že dalo gostiti tudi le posamezne predele.

nesto-lashesnestolashes

21.stoletje

Od prvih umetnih trepalnic pa do takšnih, ki so veliko bolj prefinjene in varne za vsakodnevno rabo, je minilo skoraj stoletje. Leta 2000 so na Japonskem oz. v Koreji (ni zanesljivih podatkov) izdelali sodobno obliko posameznih podaljškov trepalnic, ki so široko uporabo dosegli leta 2004. Jasno je bila tudi tokrat v pomoč pop kultura. Z naklonjenostjo znanih osebnosti in slavnih filmskih igralk je njihova popularnost samo še rastla. Menda naj bi jim med prvimi bile naklonjene Paris Hilton, Lindsay Lohan, Jennifer Lopez in Madonna.

dvojni-volumen

Sodobne umetne trepalnice so posamezeni podaljški, ki jih s pomočjo lepila medicinskega razreda prilepimo na posamično naravno trepalnico. Narejeni so iz različnih materialov – iz človeških las, sintetične svile, poliestra in krzna sibirske kune.

Prvi podaljški na trgu pa so bili kljub vsemu še vedno pretežki in predebeli za vsakodnevno rabo. V premeru so merili kar 0,30 mm! Tehnologija je danes tako napredovala, da imamo v ponudbi trepalnice različnih dolžin in ukrivljenosti, najtanjša debelina v tem trenutku pa je 0.03 mm! In najkrajša dolžina? 4 mm! Seveda se tudi trendi dolžine spreminjajo. Instagram je poln setov trepalnic, ki so kratke, a  so kljub temu lahko videti ali glamurozno ali naravno – odvisno od tehnike dela stilistke.
Kakršnekoli že so vam všeč, naj bodo varne za nošenje.

Prihodnjič pa o nevarnostih nestrokovnega podaljševanja trepalnic.

Veliko nagajavih pomežikov vam želim 😉
Nives

foto: Pinterest, osebni arhiv

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *