V svojih skoraj 10-letnih izkušnjah v kozmetiki, sem se velikokrat srečala z vprašanjem strank: Ali gel oz. gelish poškodujeta nohte?

Nekateri so prepričani, da ja, drugi, da ne, tretjim pa je popolnoma vseeno. Naj z vami delim izkušnjo svoje sestrične iz let, ko sem jaz še sedela v šolskih klopeh. Kot veliko drugih deklet, si je tudi ona zaželela lepih nohtov, vendar pa je bila njena izkušnja vse prej, kot dobra. Ko sem po končani šoli začela z delom v salonu, ki se je večinoma ukvarjal z geliranjem, sem jo povabila naj pride na nohte. A njen odziv je bil negativen – rekla je, da ona ne bo nikoli več imela geliranih nohtov. Seveda sem jo vprašala zakaj. In stekla je debata, ki mi je bila dobra izkušnja, da sem postala še bolj pozorna na svoje delo. Povedala mi je, da so jo nohti med piljenjem boleli, bili so stanjšani in rdeči, med strjevanjem gela v lučki pa jo je zelo peklo. Res je, velika večina gelov za podaljševanje nohtov, zaradi kemijske reakcije, peče. Med strjevanjem se molekule v gelu med seboj vežejo in bolj kot je gel gost oz. na nohtih trd, bolj peče. Lahko pa seveda ta občutek tudi olajšamo in sicer tako, da gel nanašamo postopoma, v manjših količinah in ga dajemo pod lučko za nekaj sekund.

K dodatnim poškodbam njenega nohta  je pripomogel tudi “primer”- tekočina za razmastitev nohta, ki je neke vrste kislina, ki “najedka” noht, da se gel bolj prime. Prepoznate ga tudi po neprijetnem vonju, običajno pa po nanosu hitro izhlapi. Od takrat do danes pa je to področje zelo napredovalo. Poleg primerja so na trgu novi negovalni produkti, ki prav tako izboljšajo oprijem gela ali podlage za permanentni lak, hkrati pa noht negujejo in ščitijo.

odstranjevanje-gelish2

Kaj je bolje – gel oz. permanentni lak popiliti ali namočiti v aceton?

Jaz gelish (gel lak) vedno odstranjujem s piljenjem. Gotovo vas zanima ali s tem nohta ne poškodujem bolj kot pri namakanju. Moj odgovor je: ne! Pri piljenju stilistka kontrolira moč piljenja in nikoli nam ni treba piliti do naravnega nohta, če stranka pride na obnovo v predvidenem času. V primeru, da nohte namakamo v acetonu ali kakršnokoli drugi tekočini, (videla sem, da v ta namen prodajajo tudi tekočino za odstranjevanje umetnih konic) je to veliko bolj agresivno za noht in seveda tudi kožice okrog. Nohti so v aceton namočeni vsaj 10 min, ker še dodatno zmehča naravne nohte, če pa je poškodovana obnohtna kožica, pa je postopek še neprijeten, ker peče.

gelish-stiri-tedne

Nikoli ne odstranjujte gelisha (gel laka) na silo!

V ta namen sva z Nives naredili poizkus. Po štirih tednih gelisha, sva z enega nohta lak potegnili na silo (Nives ga je odluščila), z drugega nohta pa sem gel lak popilila, kot je običajen postopek odstranjevanja pri nama. Na nohtu, ki je bil popiljen, je nohtna plošča ostala lepa, na nohtu, kjer je bil gel lak odstranjen na silo, pa so nastale vidne poškodbe. Zato sva naredili nego Seal & Protect, ki naraven noht zaščiti, ojača in izboljša. Deluje tako, da tekočina prodre v zgornjo plast naravnega nohta, kjer ustvari močno vez s keratinskimi celicami. Po sušenju v lučki nastane mreža med polimerjem in keratinom, zato nastane plast polimerja, ki naravni noht ojača in zaščiti. Omogoča tudi boljši oprijem gelisha oz. gela, v kolikor bi nadaljevala s takšno storitvijo.

gelish-odstranjevanje

Kako lahko v salonu pomagamo ojačati naravne nohte?

Na fotografiji lahko vidite razliko pred in po negi s Seal & Protect ter kako deluje na poškodovan noht. Skozi obnovitvene postopke se kvaliteta nohta še izboljša. Za poškodovane nohte se priporoča 4-5 obiskov na 3 tedne, je pa seveda odvisno tudi od poškodbe nohtov.

nega-seal-and-protect

noht-seal-and-protect-nega

nega-rezultat-seal-and-protect

Upam, da ste dobili odgovor na naslovno vprašanje in da ste spoznali, kako pomembna je odločitev, da na odstranitev gelisha oz. gela pridete v salon. Samo s pravilnim postopkom odstranjevanja vaši nohti ostanejo takšni, kot so bili pred nanosom.

Klavdija

Mnenja (2)

 • Rolando

  Živio,
  zanima me vaše mnenje. Imam 13 letno hčerko, ki si grize nohte in se te razvade ne more odvaditi. Zanima me, ali bi bili zanjo primerni “umetni” nohti (seveda primerno kratki in manj opazni), da se tega odvadi. Ali se v tem primeru noht poškoduje in kakšen bi bil ta noht, ko bi se grizenja odvadila in “umetnih” nohtov ne bi več imela?

  • Nives

   Pozdravljeni,
   Z najstnicami, ki grizejo nohte, že imam izkušnje. Z geliranimi nohti se grizenja nohtov lahko odvadijo, je pa potrebna tudi njihova želja. Ko vidijo kako lepi so lahko nohti in kako spremenijo videz roke, je to običajno dovolj velika motivacija. Z grizenjem se nohtna plošča krajša, kar bi gel preprečil. Nohta ne poškoduje gel, temveč nepravilna odstranitev.
   V vašem primeru bi, glede na starost, naredila kratke diskretne nohte…

   Lep pozdrav,
   Klavdija

Povej svoje mnenje

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • E-novice

 • Spletna rezervacija

  Na želene storitve se lahko naročite tudi preko spletne rezervacije. Vse, kar morate storiti je, da da kliknete spodnji gumb in izpolnite navedna polja. Termin vam bomo nato naknadno potrdili oz. ponudili drugega, če izbrani ne bo prost.

  Spletna rezervacija