Nives Špehar

Najpogostejše vprašanje v zvezi s podaljševanjem trepalnic je, kako dolgo se takšne trepalnice obdržijo? Podaljški se na trepalnicah obdržijo različno dolgo, vsekakor pa je za brezhiben videz potrebna obnova na dva do tri tedne. V tem času se namreč po naravni poti zamenja polovica naravnih trepalnic. Kdaj je pravi čas za obnovo je odvisno predvsem od uporabnice, nemalokrat pa tudi od dela stilistke.

K pisanju zapisa me je vzpodbudilo sporočilo Belle N., ki je zapisala, da ima deset dni po podaljšanju, na vsakem očesu manj kot deset trepalnic. Spraševala se (me) je ali ni morda za to stanje kriv njen organizem. Ker si je trepalnice dala podaljšati v drugem salonu, ji na vprašanje, kaj je šlo narobe, nisem mogla z gotovostjo odgovoriti. Zapisala  sem nekaj možnih razlogov za takšno stanje. Naj poudarim, da sem pri naštevanju možnih vzrokov predvidela, da so naravne trepalnice običajno goste, izvzela sem možnost uporabe lepila za občutljive oči (sensitive lepilo) in predpostavila, da je bilo uporabljeno lepilo, ki se ponaša z ISO certifikatom ter je deklarirano kot medicinsko.

Možni vzroki, da podaljšane trepalnice zdržijo manj kot tri tedne:

  • Lepilo se je že začelo sušiti, preden je prišlo v stik z naravno trepalnico.

V takšnem primeru večje število podaljškov odstopi v prvih nekaj dneh. V prostoru, kjer se izvaja storitev, sta za optimalno delovanje lepila potrebna dva pogoja: temperatura zraka ne sme presegati 23 stopinj celzija, vlažnost zraka pa ne 55% oz. 60%.

Višja kot je vlaga, hitreje se lepilo suši. Le-ta za sušenje namreč potrebuje vlago. Če stilistka uporablja hitro sušeče lepilo (čas sušenja 1-3 sekunde), mora biti pri svojem delu izjemno izkušena in hitra. V nasprotnen primeru se lepilo začne sušiti še preden se dotakne naravne trepalnice. Lepilo se trepalnice vseeno prime, vendar vez v naslednjih nekaj dneh popusti in podaljšek odpade.

Nasvet stilistkam: če imate v prostoru visoko vlažnost, zmanjšajte temperaturo in znižajte vlago v prostoru. V pomoč vam bosta klima in razvlažilec zraka. Če je vlažnost nizka, prostor dodatno ogrevajte in vključite vlažilec zraka. Če pri svojem delu še niste dovolj hitre, uporabite lepilo, ki ima daljši čas sušenja, to je 5-7 sekund.

Prav tako pomembno: novejše generacije lepil ne dovolijo načina uporabe, ki so ga učili pred leti. Trepalnice, ki je pomočena v lepilo, se namreč ne sme podrsati ob nobeno površino, ker se v tistem trenutku, ko jo podrsamo, lepilo začne sušiti. In težave z obstojnostjo podaljškov so tu.

Kapljico lepila je potrebno zamenjati vsakih 20-30 minut .

  • Lepilo pred uporabo ni bilo dobro pretreseno.

Lepilo za podaljševanje trepalnic je potrebno pred uporabo dobro pretresti. Lepilo poleg glavne sestavine t.j. cianoakrilat, vsebuje tudi barvilo oz. pigmentne. Ko ga pretresemo se ti delci med seboj pomešajo in konsistenca lepila je prava. V nasprotnem primeru se barvni pigmenti usedejo na dno embalaže, na vrhu pa ostane lepilo. Podaljški bodo super obstojni, dokler bomo iz stekleničke zlivali lepilo. In postali bodo super neobstojni, ko bomo začeli lepiti z barvilom.

  • Stilistka ni polepila vseh naravnih trepalnic.

Trepalnice rastejo v treh linijah in na vsako oko gre v povprečju od 100 do 120 podaljškov. Če stilistka polepi le zgornjo linijo trepalnic (cca. 60), je podaljškov seveda precej manj. Ker po naravni poti dnevno izgubimo v povprečju 3 naravne trepalnice (in skupaj z njimi podaljšek), je jasno, zakaj podaljškov v treh tednih ne bo več.

  • V telesu vlada hormonsko neravnovesje ali pa je porušen imunski sistem

Tudi v tem primeru trepalnice niso obstojne kot običajno. Iz izkušenj vem, da začnejo izpadati celo 10-14 dni, preden se pojavi bolezen. Nosečnice in mlade mamice, zaradi porušene hormonske slike imate tudi ve lahko takšne težave.

  • Vaša koža in lasje se hitro mastijo

Človeška koža je posejena s številnimi žlezami lojnicami, ki skozi lasni mešiček  preko izvodila z lojem mastijo dlake. Ne pozabite, tudi trepalnica je dlaka. Lepilo začne pod vplivom maščobe popuščati, podaljški se obračajo in padejo ven.

  • Neustrezna nega trepalnic doma

Čistoča! Samo čiste trepalnice bodo ostale lepe in obstojne. Umivajte jih dnevno. Bodite pozorne, da čistila za obraz in oči ne vsebujejo olja oz. oljnih sestavin. Ker olje mehča lepilo, se na obrazu odsvetuje uporaba olja (tudi suhega) ter mastnih krem. Prav tako ne uporabljajte dvofaznega odstranjevalca očesnega make-upa. In prosim, ne mažite kreme za oči po vekah. Četudi mislite, da ste se namazali precej od roba veke vedite, da se produkt ob stiku s kožo segreje in začne drseti po koži – ustavi pa se ob robu trepalnic. Seveda, saj to je njihova funkcija – zaščita pred vdorom tujkov v oči 😉 Eyeliner in maskara? Uporabite barvice ali senčila, ki ne temeljijo na oljni osnovi, maskaro pa namažite le na spodnje trepalnice.

Vidite, tudi same lahko veliko naredimo za boljšo obstojnost trepalnic. Četudi se zdijo zgornja navodila obsežna, je dovolj, da si zapomnimo le: proč z oljem. Brezskrbno pa lahko z njimi plavate, se potapljate in skačete na glavo. Morska voda jim prav nič ne škoduje. In tako kot si s sladko vodo splaknete lase, ne pozabite oplakniti tudi trepalnic.

One can have a dream, baby
Two can make the dream so real
One can talk about living love
Two can see how it really feels

Upam, da ste na osnovi današnjega zapisa spoznali, da se je za dober rezultat potrebno potruditi na obeh straneh. V salonu Bella by Nives ima vsaka posameznica svojo osebno kartoteko. V njo se zapisujejo podatki o opravljeni storitvi in uporabljenem materialu, zapišejo pa se tudi povratne informacije ter stanje trepalnic ob ponovnem obisku. Ob prvem obisku Bella vedno prejme navodila za nego doma, seznanjena pa je tudi z rokom reklamacije storitve. V kolikor se težave z izpadanjem pojavijo v prvih 4-5 dneh je možno, da je prišlo do napake med izvedbo storitve. Če težave z izpadanjem nastopijo po tem času, pa je vzrok za izpadanje trepalnic potrebno iskati drugje.

Na zgornji seznam bi lahko uvrstila še nekaj drugih razlogov, vendar bi se z njimi oddaljila od teme današnjega zapisa, zato jih bom prihranila za drugič. Zanimivo branje se obeta, ki bo verjetno dvignilo malce prahu 😉

Želim vam veliko priložnosti za nagajive poletne pomežike!

Nives

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *