Nives Špehar

“Imate pri vas svilene trepalnice?” vpraša glas na drugi strani telefonske zveze. “Veste sem slišala, da so izjemno mehke za nosit’. Prijateljica jih ima in je zelo zadovoljna.” Okej, si rečem, ta pogovor bo trajal malce dlje. Želim namreč pojasniti, da svilene trepalnice ne obstajajo. A začnimo razlago na začetku. 

Podaljški trepalnic, kot jih poznamo danes, so se prvič pojavili v začetku tega tisočletja. Dokler jih niso slabo desetletje kasneje začele nositi vidne pripadnice pop kulture, je bil javnosti njihov obstoj neznan. Prve sintetične dlačice so bile narejene v Aziji in so bile za vsakdanje nošenje popolnoma neprimerne – predebele in pretežke so škodile zdravju naravnih trepalnic. V premeru je podaljšek meril kar 0.30 mm, kar je še enkrat več, kot se priporoča za podaljševanje trepalnic tistim, ki želijo podaljške varno nositi tedne, mesece, leta. Brez premora, če je delo opravljeno korektno in če uporabnica primerno skrbi za njihovo nego.

Klasično podaljševanje trepalnic

Za varno in zdravo podaljševanje trepalnic na dolgi rok, se priporoča uporaba trepalnice premera 0.15 mm, njena dolžina pa naj od naravne trepalnice ne bo daljša več kot 2 mm. V tem primeru lahko računamo na dobro obstojnost, saj naravna trepalnica ne bo preobremenjena. Bolj kot trepalnice podaljšujemo, slabšo obstojnost imajo, hkrati pa slabijo moč naravnih trepalnic. O videzu preveč podaljšanih naravnih trepalnic na tem mestu ne bom izgubljala besed. Vsake oči imajo svojega malarja. 

Izjemoma lahko za klasično podaljševanje trepalnic uporabimo težje podaljške premera 0.18 mm, če so naravne trepalnice zelo močne. Takšne imajo dekleta v dvajsetih, redke izjeme pri tridesetih – povprečna Slovenka žal ne. Uporaba pretežkih podaljškov prav tako ni primerna na trepalnicah, ki so bile umetno hranjene s serum za rast trepalnic. Kljub temu, da so takšne trepalnice dolge, niso močne – znotraj so še vedno “prazne”. Uporaba seruma za rast trepalnic pospeši samo njihovo rast, nič pa ne naredi za kvaliteto trepalnice. 

Če želimo na šibkih trepalnicah več “črnine” in če volumenske trepalnice niso na meniju, potem priporočam uporabo flat oz. elipse trepalnic. Te so širše v premeru, vendar so lažje v primerjavi z običajnim podaljškom. Tako lahko npr. uporabimo flat trepalnico premera 0.20 mm, a bo enako težka kot klasična trepalnica 0.15 mm. Seveda pa bo razlika v končnem videzu precej očitna. 

Volumensko podaljševanje trepalnic

Klasičnim trepalnicam so sledile volumenske trepalnice, ki so zadnja leta postale zelo iskana storitev. Volumenski podaljšek je lahko tanek kot las, trenutno pa so na trgu trepalnice s premerom 0.10 mm, 0.07 mm, 0.06 mm, 0.05, 0.04 in 0.03 mm. Kam smo prišli, ne? Od začetnih 0.30 mm do 0.03 mm! In veste, kaj? Teža ene 0.15 mm trepalnice je približno enako težka kot devet (!) podaljškov premera 0.05 mm. 

Podaljševanje trepalnic z volumenskimi podaljški zahteva od stiliske izjemno dobro tehnično podkovanost in je namenjeno ne samo podaljševanju naravnih trepalnic, temveč hkrati tudi zgoščevanju. Osebno sem mnenja, da smo zaradi slabše kakovosti naravnih trepalnic, vse ženske starosti 40+, kandidatke za volumen in ne klasično podaljševanje. Volumen ne pomeni samo črnih “metel” na očeh. No way! Če stilistka ne zna delati drugače, potem poiščite drugo. V čem je čar volumna? Ravno v tem, da gostoto (in s tem črnino) lahko prilagajaš s številom podaljškov v šopku. Če torej stilistka ne zna narediti lepo razprtega šopka s tremi, štirimi ali petimi podaljški, ampak samo z enim snopom n-števila podaljškov, potem ne plačujete volumenskega podaljševanja trepalnic. Zagotovo pa trošite tudi zdravje vaših naravnih trepalnic. 

Silk ali mink?

Intenziteto črnine in kontrasta na očeh pa določa tudi izbira končnega učinka podaljška. Na trgu obstajajo mink in silk trepalnice. Kot sem že v uvodu zapisala – to niso svilene, niti krznene trepalnice. Naravna dlaka po stiku z vodo ne bi ostala ukrivljena, tako kot ostane ukrivljena umetna. Vsi podaljški so narejeni iz sintetičnih vlaken, vendar pa med njimi obstaja razlika. Najlažje naredim primerjavo tako, da rečem, da t.i. silk podaljšek posnema obarvanost naravne trepalnice. Le ta je pri vrhu svetlejša kot pri korenu. Mink podaljšek pa je cel oblečen v črno barvo in zaradi tega tudi malenkost bolj svetleč. Stereotipno mnenje je, da so silk trepalnice mehkejše od mink, vendar tega ne moremo zagotovo trditi. Resda stilistke pod pinceto čutimo razliko med obema, težko pa bi kaj takega trdili pri nošenju podaljškov na trepalnicah. Če so podaljški narejeni iz kakovostnih vlaken, so oboji enako udobni za nošenje. V kolikor pa imamo na očeh ceneno plastiko, potem.. no, potem je jasno, zakaj se z njimi ne počutimo dobro. 

Ko torej izbirate stilistko zase brez obotavljanja prijazno povprašajte katero znamko trepalnic in lepilo uporablja. Verjetno si ne želite na očeh produktov, ki so na naš trg prišli po vprašljivih kanalih. S ceno storitve mora stilistka pokriti ne samo nabavo materiala, temveč tudi druge stroške – stroške dela, stroške usposabljanja, najema poslovnega prostora, strošek računovodstva itn. Večinoma so to fiksni stroški. Kaj mislite, kje lahko največ prihrani? 

Hja, spet sem se razpisala. Ne znam nehat, teme se kar sproti  odpirajo 🙂

Pošiljam pozdrave iz Dalmacije :*
Nives

Želiš postati London Lash Pro stilistka? Info

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *