Nives Špehar

Alergične reakcije so med stilistkami za podaljševanje trepalnic vedno bolj pogoste. Običajno so simptomi milejši in se razlikujejo od tistih, ki se pojavijo pri strankah. Največkrat se kažejo kot izcedek iz nosu, prsni kašelj, žgečkanje v grlu, razdražene oči, glavobol in druge dihalne težave. V težjih primerih otekle in rdeče oči.

Najboljši način za preprečevanje alergičnih reacij je delo v dobro zračenem prostoru. Pametno je prostor prezračiti vsaj vsaki dve uri, med eno in drugo stranko. Izogibajte se uporabi prstana za lepilo in uporabite raje kamen. Prav tako je pomembno, da uporabljate vsaj masko s karbonskim filtrom, da svoj dihalni sistem zaščitite neposredni izpostavljenosti kemikalijam. Resnici na ljubo pa nas nobena od teh kirurških mask ne ščiti pred hlapi – pomagala bi izključno polmaska.

Ob podaljševanju trepalnic najbolj obremenjujemo zapestja, oči in hrbet. To so področja, kjer bolečino čutimo takoj. Med delom je treba poskrbeti, da razbremenimo oči, zato je dobro, da ob menjavi kapljice lepila pogledamo v daljavo, ob pavzi pa razgibamo zapestja in raztegnemo hrbtenico. Prevečkrat pa pozabimo na dihala, tam okvaro zaznamo kasneje.

Prostor, v katerem delamo, mora biti večkrat dnevno prezračen, med delom je nujno uporabljati zaščitno masko. Hlapi lepila, ki smo jim izpostavljene, so agresivni. Izsušena ustnica v nosu, glavoboli, utrujenost, občasna zadihanost, pogosta vnetja sinusov in nazadnje še nočni napadi kašlja, so bili razlog za obisk zdravnice.  Pripravite se, da vam osebni zdravnik lahko najprej skuša pojasniti, da se premalo gibate, da priroča redno telesno vadbo, pa mogoče še jemanje prehranskih dopolnil, recimo koencima Q10. Takšna je bila moja izkušnja. Krvna slika pa je pokazala spremembno, ki je nakazovala astmo, ki jo je potrdila preiskava pri zdravniku pulmologu. Metaholinski test je pokazal močno bronhialno preodzivnost, alergijsko astmo na hlape lepila – poklicno astmo.

O astmi med stilistkami sem brala nekaj let nazaj, na začetku svoje poti. Takrat sem bila prepričana, da se meni kaj takega ne more zgoditi, še zdaleč nisem imela toliko dela, kot one. Nisem pa pomislila, da bom nekoč tudi jaz polno zasedena. Poklicne stilistke smo hlapom izpostavljene v povprečju 6 ur dnevno, kar je seveda precej več kot na začetku, ko imaš dve ali tri stranke na teden. Na tečajih podaljševanja trepalnic stilistke vedno opozarjam, naj bodo pozorne kako se počutijo med delom in po njem. Jih pečejo oči? Jim teče iz nosa? Jih sili na kašelj?
Kot vsaka alergija pa se tudi ta razvije postopoma in jo je treba vzeti resno. Ni pomembno katero znamko lepila uporabljaš, pomembno je, kako tvoj organizem reagira na hlape lepila. Trditi nasprotno je tako, kot bi nekomu z laktozno intoleranco rekel, naj pije mleko iz druge mlekarne, pa bo vse v redu. Poklicna astma je ena izmed poklicnih bolezni. Obstaja kar nekaj raziskav, ki potrjujejo škodljiv vpliv hlapov cianokrilata na organizem tistega, ki ga več ur dnevno uporablja v svojem poklicu – lahko povzroči astmo in rinitis. (vir)

foto: zdravilo za astmo, ki ga vpihujem dvakrat dnevno

foto: zdravilo za astmo, ki ga vpihujem dvakrat dnevno

NE PRAVIM, DA NE TEGA DELAT’!

Opozorila sem le na možne posledice. Delo podaljševanja trepalnic ni za vsakogar, zato naj vas v to ne žene zgolj želja po večjem zaslužku. Oseba, ki to storitev opravlja, mora biti natančna in potrpežljiva. Gre za mikrokiruško delo, kjer ni prostora za napake, zato opravljajte to delo le, če v njem uživate. Vse, ki podaljšujemo trepalnice vemo, da to delo ni “easy money”. Ne greš na tečaj, dobiš diplomo in že lahko služiš. Pot do trenutka, ko znaš storitev opraviti strokovno in “hitro” ni kratka in je še daljša, v kolikor je ne izvajaš dnevno. Res je potrebno veliko vaje in vztrajnosti, predvsem pa nenehne želje po napredku.

In če se kdaj znajdeš v dilemi ali pa potrebuješ strokovni nasvet, piši, pokliči. Ko sem sama začela s podaljševanjem trepalnic, v Sloveniji nisem imela nikogar, s komer bi lahko izmenjevala izkušnje, pa bi mi takrat prišlo zelo prav. Zato si z veseljem si vzamem čas za takšne pogovore s prav vsako izmed vas. Prav nič manj ne bom znala, če bom z vami delila svoje izkušnje 😉

Se tipkamo 🙂
Nives

skupinski-zacetni-tecaj-podaljsevanja-trepalnic tecaj-ruski-volumen-volumenski-podaljsevanje-trepalnic

Želiš postali London Lash stilistka? Preveri datume, vsebino in ceno tečaja.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *