Nives Špehar

Nič ne diši bolj po praznikih, kot vonj sveže pečenih piškotkov in peciva, vanilije, cimeta… Dolgo časa sem verjela, da je zimska večerna zarja tam zato, ker Miklavž že peče piškotke.

Ker smo prvega dobrega moža že zamudile, bosta v dneh, ki prihajajo, slastne dobrote pekla Božiček in Dedek Mraz. Pa tudi tiste najbolj pridne gospodinje, ki si noremu življenjskem tempu navkljub, vzamejo čas in svoje najbližje pocrkljajo z domačimi rogljiči, lincerji in piškoti iz modelov. Dobro, kaj imajo torej skupnega praznični piškoti, kuhinja in podaljšane trepalnice?

Pečico v kuhinji! Medtem kot piškoti ljubijo visoke temperature, jih naše podaljšane trepalnice ne. Vroč zrak, ki v hipu huškne v naš obraz, tisti trenutek, ko odpremo vrata pečice, naredi kar precej škode našim trepalnicam oz. bolj natančno povedano, vpliva na njihovo obstojnost.

Previdno v kuhinji, če imate podaljšane trepalnice.

Cianoakrilat, osnovna in prevladujoča snov vsakega lepila za podaljševanje trepalnic, je namreč izjemno slabo termično stabilna. Po domače povedano – cianoakrilat ne prenese visokih temperatur. Če ga izpostavimo 80 stopinjam Celzija, bo ohranil le polovico svoje moči. Poleg temperature, pa na obstojnost lepila vpliva tudi vlaga. In kaj se zgodi, ko odpremo vrata pečice? Vroč zrak, ki je ušel na prosto (iz npr. 200 stopinj Celzija na 22 stopinj), kondenzira. V teh trenutkih so naše trepalnice izpostavljene vročemu in vlažnemu zraku, česar pa lepilo za trepalnice ne prenaša najbolje.

To je tudi razlog, zakaj v določenih okoljih trepalnice niso obstojne. Nekdo, ki opravlja svoje delo na bazenu, v kuhinji ali npr. kemični čistilnici, vsekakor ne more pričakovati tako dobre obstojnosti podaljšanih trepalnic kot tisti, ki se giblje v lepilu bolj prijaznim okoliščinam. Ne pozabimo tudi na pogoste obiske savne, vroče joge ali potovanje v kraje s podobnimi klimatskimi razmerami. Ostali nasveti stilistkam, kako ravnati z lepilom, da bo dobro obstojno, so zbrani tukaj.

Kaj torej storiti? Vsekakor se ne odrecite kuhinjskih opravilom, le previdne bodite, ko dvigujete pokrovko vroče posode ali ko odpirate vrata pečice. Glavo malce na stran, pa bo 😉 Naj vas vaše lepe trepalnice ne ovirajo pri vsakodnevnih opravilih v kuhinji.

Če se vam je ob branju porodila ideja o peki piškotkov, tule je nekaj zelo zanimivih receptov. Jaz bom izbrala Ajdove s pomarančo, kardamomom in pimentom. Verjetno bom v naši družini edina, ki jih bom jedla. Fantje pač ne 🙂

Morda pa idejo za praznično ustvarjanje dobite ob pregledu spodnje galerije. Za recept povprašajte kar avtorice fotografij, ki so s svojimi dišečimi umetninami prijazno pomagale k nastanku današnjega zapisa, na kaj moramo biti pozorne vse, ki nosimo podaljšane trepalnice. Hvala vsem, drage moje. Nisem si mislila, da je med nami toliko ljubiteljic domače peke.

Lep praznični december vam želim.

Nives

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *