Nives Špehar

Zgodba izpred štirih let. Na obnovo podaljšanih trepalnic se je naročila nova stranka. Politika poslovanja v salonu je bila, da ne delamo refilov strankam, ki jim trepalnic nismo podaljšali pri nas (o tem zakaj ne, preberite tukaj). Takšnim strankam smo podaljške vedno najprej odstranili, nato pa nalepili nove. In tako sem želela postopati tudi takrat, a sem se ustavila, še preden sem zares začela. Kar sem videla, me je pretreslo, želodec se mi je skrčil.

Ko je stranka zaprla oči, da bi ji nanesla topilo lepila s katerim so nalepljeni podaljški, sem na robu zgornje veke opazila majhne, rumenkaste luske. Takoj mi je bilo jasno za kaj gre – blefaritis. Vzela sem telefon, slikala kar vidim in ji pokazala. Bila je zgrožena, saj sama tega ni videla, niti ni vedela, kaj je to. Jaz sem njej pojasnila, da je vnetje, ki ga ima, posledica nečistoče vek in trepalnic, ona pa meni, da je imela navodila stilistke, naj si oči s trepalnicami ne moči!

Blefaritis in podaljšane, umetne trepalnice.
foto: trepalnice, na katerih je videti blefaritis (klik na sliko za povečavo)
Blefaritis na trepalnicah, povečava.
foto: drobne luskice, podobne zaspačkom (klik na sliko za povečavo)

Čeprav je zgodba stara 4 leta, še vedno obstajajo stilistke za podaljševanje trepalnic, ki svojim strankam naročijo točno to: ne umivaj jih in čim manj se jih dotikaj! O-moj-bog… Danes, ko je na trgu kar nekaj dobrih tečajev za podaljševanje trepalnic, ko so informacije dostopne skorajda povsod in ko to ni več nova storitev, bi pa res že lahko vedeli, da je to neumnost. Če je storitev opravljena strokovno, material pa kvaliteten, ni pogojev, da se podaljšek odlepi prej kot v petih, šestih tednih normalne uporabe – pa še takrat se ne odlepi podaljšek, ampak izpade naravna trepalnica in skupaj z njo podaljšek.

Glavna sestavina vseh lepil za podaljševanje trepalnic je cianoakrilat, snov, ki jo najdemo tudi v t.i. “sekundnih” lepilih. Sedaj pa pomislite, kako močna so ta lepila! Ni šans, da ga običajno umivanje obraza, oči in vek, stopi do te mere, da bo popustilo. Še najbolj mu do živega pridejo visoka temperatura, visoka vlažnost in maščoba. Prvi dve lahko najdete v savni ali greste na potovanje v tropsko podnebje, po zadnjega pa ni treba iti daleč. Dovolj je že loj, ki ga proizvajajo naše lojne žleze in se skozi lojnice izloča na površje kože. K slabi obstojnosti pripomorejo tudi mastna negovalna kozmetika in make-up, olja za obraz, predvsem pa vaša (ne)rutina umivanja obraza, oči in vek.

Šalo na stran. Podaljšane trepalnice moramo umivati vsak večer, tiste z mastno kožo tudi zjutraj. Samo čiste trepalnice bodo imele dobre pogoje za super obstojnost. Dokaz? Tukaj…

Vzrok za nastanek blefaritisa in kako ga prepoznamo?

Blefaritis prepoznamo po drobnih luskicah na korenu trepalnic, ki po videzu spominjajo na zaspančke. Koža je pordela in srbeča (predvsem zjutraj). Povzročitelj, pršica Demodex, se zadržuje v ali okoli lasnega mešička, hrani pa se z odmrlimi delci kože, keratinom in lojem iz naših por. Po treh tednih odrasli črv umre in se razgradi pod kožo, kar povzroči vnetje – blefaritis. Če ga ne zdravimo, lahko trajno ostanemo brez trepalnic.

In kako si pomagati v primeru blefaritisa?

Blefaritis je kontraindikacija za podaljševanje trepalnic (vse kontraindikacije najdete tukaj), kar pomeni, da podaljševanje prekinemo, če stranka že nosi trepalnice, oz. prve aplikacije sploh ne opravimo. Namesto tega osebo napotimo k splošnemu zdravniku, ki bo predpisal ustrezno terapijo in stanje se običajno popravi v tednu dni. V primeru, ki sem ga opisala zgoraj, pa to ni bilo možno, saj je šlo za tujko, ki tu ni imela svojega zdravnika. Napotila sem jo v lekarno, kjer ji bo farmacevtka razložila kako naj se loti samozdravljenja.

Vsako jutro na oči položimo tople komprese, da zmehčamo zasušene luskice. Nato z sterilnimi robčki očistimo rob veke ter nanesemo kremo za nego vek pri blefaritisu. Zdravljenje mora trajati najmanj tri tedne. Toliko časa namreč živi pršica Demodex, ki je povzročitelj blefaritisa. V tem času se odsvetuje uporaba ličil za oči, ne pozabite pa zavreči vseh tistih, ki ste jih uporabljali v času nastanka blefaritisa.

Koliko časa po ozdravljenem bleratisisu sme stranka priti na podaljševanja trepalnic ali pa vihanje trepalnic?

Pršica, ki povzroča blefaritis, lahko poškoduje krvni pretok dlačnega mešička, ki zato odmre, rast trepalnic se ustavi za vedno. Koreni trepalnic so pri tej bolezni šibki, zato jim moramo dati dovolj časa, da si opomorejo in to je čas njihovega rastnega cikla – od šest do osem tednov.

Za vsakodnevno čiščenje trepalnic se priporočajo nežni izdelki, ki ne vsebujejo maščobe. Dolgo časa sem uporabljala penico InLei Mousse, s katero lahko istočasno očistiš obraz in oči, tako zelo je nežna. Po pojavu rozacee pa za čiščenje obraza in umivanje trepalnic uporabljam Toleriane Caring wash in obstojnost mojih podaljškov ni prav nič ogrožena.

Umazane trepalnice in veke predstavljajo ugodne razmere za pojav blefaritisa, zato naj bo prvi nasvet za varno nošenje podaljškov: poiščite primerno čistilo zase in ga redno uporabljajte! Trepalnice vam bodo hvaležne, prav tako stilistka 😉

Svetlečih pogledov vam želim,
Nives