Nives Špehar

Razmišljam in se sprašujem zakaj to počnejo. Zakaj svoje znanje prodajajo tako poceni? Vem koliko časa je potrebnega, koliko denarja vloženega, koliko odpovedovanja, skrbi in dela na modelih in strankah se mora zgoditi, preden lahko rečeš, da si pripravljena na naslednji korak – na poučevanje podaljševanja trepalnic, če te to seveda veseli.

Vedno, ko naletim na oglas za poceni tečaj podaljševanja trepalnic, se vprašam: ZAKAJ? Ravno zato, ker vem koliko časa naše znanje in izkušnje zorijo, težko sprejmem prenizko cena tečaja. Učiti začneš, ker želiš deliti svoje znanje in ker te to veseli, ne greš se tega zato, ker je vzgajanje bodočih lash stilistk “lažje”, kot delati na strankah! No, vsaj dobre edukatorice razmišljamo tako.

Vsako situacijo, za katero čutim, da se me tiče, želim vedno pogledati iz več zornih kotov in v zakup skušam vzeti različne razloge. Tudi tokrat sem jih. Torej… zakaj nekdo ponuja poceni tečaje?  

Je to zato, ker ima premalo povpraševanja po njih in razmišlja: “bolje malo denarja, kot nič”?

Možno. Dejstvo je, da so podaljševanje trepalnic, laminacija obrvi, gel nohti in še marsikaj, luksuz. A luksuz je tudi estetski kirurški poseg. Pa je zato tam, kjer hitreje prideš na vrsto, poseg cenejši? Ni. Cene so povečini enake povsod, pri vodilnih strokovnjakih celo višje.

Potem vzamem v obzir ali je tečaj poceni zato, ker ponudnica  prihaja iz manjšega mesta v Sloveniji? Morda ima nižjo najemnino, manjši prostor, kaj pa vem. A ob tem se spomnim, da to ni nujno res. Prijateljica, stanovska kolegica, ima recimo v NG celo višjo najemnino, kot jo imamo v LJ. Kaj pa elektrika? Je v manjšem mestu cenejša? Morda se tam plačujejo nižji obvezni prispevki za zaposlitev in opravljanje dejavnosti?  Si sama vodi računovodstvo? Ima telefon in internet zastonj? Hja… najverjetneje ne.

Morda ponuja poceni tečaje zato, da bi bil tečaj cenovno lažje dosegljiv in znanje dostopno večim? Tole je sicer zanimiva ideja, a gledano širše, s tem sebi in vsem stilistkam na trgu, dela medvedjo uslugo. Tekmovanje z nizkimi cenami je za razvoj podjetja ali dejavnosti, tek na kratke proge. S povečano udeležbo na tečajih bi na trg poslali večje število stilistk, kar bi rezultiralo v večje število ponudnic storitev, s tem pa tudi nižanje cen le-teh. In spet bi se tekmovalo s cenami, ne s kvaliteto storitev, iskal bi se poceni material, prodaja kvalitetnih izdelkov bi upadla, denarja za razvoj novih ne bi bilo dovolj, … širše gledano – celotna industrija je zaradi tega lahko na slabšem.

tečaj podaljševanja trepalnic

Zakaj se to dogaja?

Nekako res ne najdem razloga, da nekdo ponuja poceni tečaj podaljševanja trepalnic – tako poceni, da je skoraj polovico cenejši od vseh ostalih.
Edini možni razlogi, ki jih s strokovnega stališča vidim, so:

  • Da je znanje, ki bo predano, skromno.
  • Da ta oseba nima veliko izkušenj.
  • Da uči z materialom vprašljive kvalitete.

Morda ne drži nič od zgoraj zapisanega, kot pravim, razmišljam. Razmišljam tudi o tem, koliko neizkušenih začetnic se je odločilo za tak tečaj zato, ker jim je bilo rečeno, da je v ponudbi le individualni tečaj, ker se tako največ naučiš!?

Bodimo poštene. Vsem se kdaj zgodi, da ne uspemo napolniti skupine, a tega ne opravičujemo s takšno razlago. Ampak kaj je narobe z resnico? Zakaj ne bi povedale odkrito, da so v ponudbi le individualni tečaji zato, ker ni dovolj povpraševanja za skupino? Zakaj govoriti, da so skupinski tečaji slabši, če pa to ni res? 

Ok, spet vzamem v zakup, da ima ponudnica morda takšno lastno izkušnjo? Jaz pa iz prve roke lahko povem in celo trdim: če so v skupini za podaljševanje trepalnic tri, štiri tečajnice, se bo vsaka naučila enako, kot na individualnem tečaju – pod pogojem, da je vsebina tečaja skrbo načrtovana, trener ve, kaj dela in ima vse pod nadzorom!!

Nato mi zmanjka idej zakaj bi nekdo pod ceno in z vso odgovornostjo prenašal svoje znanje in nekajletne izkušnje na bodoče stilistke. Se pa ob tem začnem spraševati ali morda ne velja enako za vse tiste, ki strankam svoje storitve ponujajo prepoceni? Pa tudi o čem razmišljajo stranke, ki iščejo poceni lash stilistko – ker trepalnice so pa “strošek” enkrat mesečno in je treba bit “racionalen” . No, o pasteh nizkih cen sem pisala tukaj.

Odgovornost pri delu podaljševanja trepalnic je velika – naj spomnim: ostre pincete, nevarno sekundno lepilo in delo na zelo občutljivem človeškemu organu. Vesela bom komentarjev in tvojega pogleda na situacijo. Ne dovoli, da pride do tega, da bo delo podaljševanja trepalnic, ki je specializirana storitev, postalo vredno enako, kot ______ (vstavi po želji, ne želim nikogar užaliti).  

Še naprej ti želim veliko veselja ob delu.
Nives