Nives Špehar

Marsikateri lash stilistki začetnici predstavlja refil trepalnic največji stres. Komaj je dobro osvojila nameščanje obližev in lepljenje podaljškov, že jo čaka nov izziv: odstranjevanje preraslih podaljškov. Tudi jaz sem se bala tega. Skrbelo me je, da bom stranko cukala ali pa jo bom uščipnila s pincetami. Če se tudi ti soočaš s takšnimi strahovi vedi, da nisi edina. V nadaljevanju lahko prebereš nekaj napotkov kako se lotiti refila ter kako si optimalno razporediti čas namenjen za obnovo. Branje svetujem tudi vsem tistim, ki nosite podaljšane trepalnice in bi rade vedele zakaj se cene refilov razlikujejo po tednih. 

Naprej poglejmo zakaj je refil trepalnic potreben na dva do tri tedne?

Naše trepalnice imajo svoj rastni cikel, ki običajno traja od 6 do 8 tednov, nato pa nastopi faza mirovanja. Ne glede na tehniko, klasično ali volumensko, vsaka naravna trepalnica nosi samo en podaljšek oz. volumenski čopek. Ko naravna trepalnica izpade, skupaj z njo izgubimo tudi podaljšek. Preprost matematičen izračun pokaže zakaj je refil v vecini primerov potreben po treh tednih;

prvi teden izgubimo 21 trepalnic.

drugi teden izgubimo 42 trepalnic.

tretji teden izgubimo 63 trepalnic,

kar je polovica vse trepalnic na enem učku, saj imamo na vsakem očesu v povprečju 120 trepalnic. Tiste stranke, ki imajo redkejše trepalnice, pa bodo morale na refil že po dveh tednih. Preberi tudi Zakaj ima prijateljica po treh tednih več trepalnic kot jaz.

Kdaj refil ni refil?

Vsekakor ne takrat, kadar je na učku le še tretjina (ali manj) podaljšanih trepalnic. Zakaj v tem primeru ne delamo refila? Ker to pomeni, da je od zadnjega obiska minilo več kot štiri tedne, zato bodo trepalnice imele že 3 – 4 mm narastka, kar pomeni, da bo potrebno večino podaljškov odstraniti in jih nadomestiti z novimi. In verjetno se strinjate z mano, da takšen obseg dela težko štejemo za refil. 

Kako se v salonu izogniti nesporazumu kaj je običajen refil po treh tednih?

Najlažje tako, da na cenik zapišite, da najcenejši refil velja v primeru, da je prisotnih najmanj 50% podaljšanih trepalnic. Če jih je manj, je cena višja. V petem tednu refila trepalnic nisem prakticirala, saj je z njim toliko dela, kot z novim setom (vse prerasle trepalnice je treba odstraniti).

In zakaj ni priporočljivo da na cenik napišete samo ceno obnove po tednih? Recimo, da imate stranko, ki zelo slabo skrbi za svoje podaljšane trepalnice in jih ima po treh tednih bistveno manj kot se pričakuje ob skrbni negi. S tem, ko boste na cenik napisale, da za refil šteje prisotnost vsaj polovice podaljškov, se izognete temu, da bo takšna stranka ob vsakem terminu dobila skoraj nove trepalnice. Zakaj bi torej skrbela zanje?

Kako najlažje odstraniti podaljšek?

Obstajajo trije osnovni načini odstranjevanja preraslih trepalnic. Prvi je način lupljenja. Odstranjevanje se lotimo z obema pincetama. Z eno primemo podaljšek, z drugo pa naravno trepalnico ter ju počasi ločimo. Če ni bilo uporabljenega preveč lepila, se bo trepalnica lepo ločila, če pa je bilo lepila preveč, pa obstaja precejšna možnost, da se bo naravna trepalnico ob lupljenju razcepila, to pa jo bo resno oslabilo. 

Drugi način menjave podaljšanih trepalnic je način lomljena vezi med lepilom in podaljškom t.i. pinching tehnika. Podaljšek in naravno trepalnico s pincetama upognemo, nato pa stiskamo pri korenu, da lepilo poči. 

Tretji način odstranjevanja podaljškov je uporaba gela, ki topi lepilo. Z mikro krtačko premažemo lepilo na podaljšku, počakamo da se zmehča in nato podaljšek odstranimo. Ta način odstranjevanja priporočam le, če sta trepalnica in podaljšek prevec zlepljena ali pa kadar želimo odstraniti vse trepalnice. Ob uporabi topila lepila je potrebna pazljivost. Paziti moramo, da gel ne zaide še na druge trepalnice in preprečiti, da bi gel stekel v oči. 

Obnovo trepalnic pa si lahko narediš lažjo že vnaprej. Ob lepljenju podaljškov vedno pazi, da podaljška ne pomočiš v lepilo več kot 2 mm, če ne želiš, da bi se naravna trepalnica po dolžini preveč zlepila s podaljškom in bi ga zato težje odstranila. V mislih pa imej tudi rastni cikel trepalnic. Tiste mlajše trepalnice bodo rastle hitreje, kot starejše, zato na mlajše (krajše) nalepi milimeter ali dva krajši podaljšek in se s tem izogni nepotrebnemu odstranjevanju čez tri tedne. Če namreč na mlado, hitro rastočo trepalnico nalepiš dolžino, ki ti jo zapoveduje mapping, si lahko prepričana, da bo čez tri teden prerasla svoje sosede in ti dala dodatno delo.

Koliko časa predvideti za refil trepalnic?

Če si začetnica najmanj uro in pol, kljub vsemu, pa si ne nameni več kot dve uri. Moraš se namreč naučiti, da je za refil dovolj ura in pol, če slediš razporeditvi časa. Poglejva kako naj poteka obnova podaljšanih trepalnic.

Vsekakor najprej temeljita predprirava: čiščenje s šamponom, nameščanje obližev, odstranjevanje preraslih trepalnic, nato nanos cleanserja in prajmerja. Vse to ti naj ne vzame več kot 15 minut, do 20 največ! Za zaključek termina potrebuješ od 7 do 10 minut. To je čas, ko se moraš prepričati, da nimaš zlepljenčkov (stickies), da rešiš baby trepalnice in preveriš ali se niso med zgornje vpletle še kakšne spodnje trepalnice. Ob vsem tem obstaja velika verjetnost, da bo treba kakšen podaljšek odstraniti in nalepiti novega, zato je res pomembno, da si za zaključevanje vzameš dovolj časa. 

Če torej seštejeva uvod in zaključek si porabila že 25 minut. Za lepljenje novih podaljškov ti torej ostane ena ura. Kar je ravno dovolj, da polepiš vse preostale trepalnice, če računava, da za nov set potrebujemo približno dve uri.

Za konec pa še tole…

Verjetno je vsaka lash stilistka, pa tudi stranka opazila, da je nov set trepalnic lepši kot refil – da refil enostavno ni enak novemu setu trepalnic. Zakaj je tako? Razlog se skriva v rasti trepalnic. Samo pri prvem podaljševanju trepalnic so vsi podaljški enakomerno oddaljeni od veke – pol milimetra po sredini in 0,3 milimetra v kotičkih. Trepalnice nikoli niso vse v enaki fazi rasti in rastejo različno hitro, zato bodo po treh tednih ene trepalnice imele več “narastka” kot druge. To se bo odražalo v zgornji liniji (top lash line).

Poleg tega pa se obnovljenim trepalnicam pozna tudi “starost” volumenskih čopkov. Novi bodo lepše razprti (razprti!), medtem ko so starejši videti že malce zmatrani, haha. Zato trepalnice po refilu ne morejo biti več popolne. Edina rešitev je, da se s stranko občasno odločita za nov set. Vmes, ko čaka da podaljški izpadejo, pa trepalnicam da možnost, da živijo svoj lajf 🙂

Veliko smejočih učk želim!
Nives