Nives Špehar

Ni vsaka stilistka, ki uporablja material London Lash, tudi ambasadorka znamke, ki sme učiti.

Odločila si se, da se boš naučila podaljševati trepalnice. Čestitam! Logično je (upam!), da potem začneš iskati tečaj, ki bi ti najbolj ustrezal. Iščeš po različnih kriterijih – po ceni, lokaciji, dolžini, obsežnosti vsebine, materialu, pa tudi edukatorju. Prav bi bilo, da preveriš reference edukatorice, njeno delo, delo tečajnic. A na žalost to še ni vse, kar bi te moralo zanimati. 

Se ti je že kdaj zgodilo, da si se prijavila na seminar, ker te je pritegnila vsebina, potem pa si razočarano ugotovila, da ni dosegel tvojih pričakovanj? Da je bil predavatelj zdolgočasen, prezentacija zmedena, udeleženci pa so tapkali po telefonu. Veš, tudi med tistimi, ki podajamo znanje, je razlika. Eni so pozorni na udeležence in sproti preverjajo kako sledijo razlagi kasneje tudi ali znajo slišano uspešno prenesti v prakso. So ob njih, jih popravljajo in svetujejo. Drugi gredo med prakso na cigaret, delajo selfieje ali pa gredo vmes narest kakšno svojo stranko. Sama presodi pri kateri se boš več naučila.

To, koliko znanja boš odnesla s tečaja, je odvisno tudi od tega, koliko oseba, ki te uči, zna.

Če ima oseba opravljen tečaj za trenerja, kjer te naučijo kako podajati znanje, ne samo kaj naučiti, boš imela popolnoma drugačno izkušnjo, kot če greš na tečaj  k nekomu, ki tega znanja nima. To, da je nekdo opravil en tečaj, potem pa začel še sam učiti, ni dovolj za uspešen prenos znanja. Če nekdo zna za 5, te lahko pelje le do 5. Če pa se učiš od nekoga, ki zna za 9, boš znala priti do 9. Pomisli – ena prijateljica je delala tečaj za 5, druga pa za 9. Po treh mesecih bo, po mojih izkušnjah, slednja delala veliko boljše, kot prva, ki nima dovolj znanja. Da bi prva prijateljica prišla do enake kvalitete dela, in pod pogojem, da si to sploh želi, bo morala delati dlje. Kar pomeni več mesecev, poslednično bo njena baza strank rastla počasneje.

Nemalokrat slišim zgodbo, česa vsega na tečaju niso izvedele, pa kako so bile med prakso prepuščene same sebi, kako ne dobijo odgovorov na svoja vprašanja ipd. Zato opozarjam, naj cena ne bo odločujoči dejavnik kam na tečaj. Nekaj, kar zgleda na prvi pogled poceni, morda niti ni tako poceni. Ironično je, da “cenejši” tečaj dostikrat sploh ni cenejši. Ko sešteješ ceno tečaja in ceno materiala, ki ga kupiš, šele dobiš končno vrednost svoje investicije.

Ker tečaj ravno to je – investicija v tvoje znanje, ki se bo obrestovala pri kvaliteti dela. Boljša kvaliteta storitve pomeni več povpraševanja, več povpraševanja pomeni višje cene.

Vem, da sem tudi jaz samo ena od mentoric in nimam zares vpliva na to, po kakšnih kriterijih se nekdo odloča za tečaj ali kako nekdo uči. Vseeno mi je za to nemoč – vendar samo do takrat, ko je vpletena znamka podjetja LONDON LASH, s katerim imam sklenjeno licenčno pogodbo o izvajanju njihovih uposabljanj. Vem pa, da je na slovenskem trgu nekaj posameznic, ki se izdajajo za “London Lash ambasadorko” in učijo podaljševanje trepalnic. To, da se samookličeš za ambasadorja znamke samo zato, ker uporabljaš istoimenski material, je zavajajoče. 

Naziv ambasadorja je možno pridobiti le neposredno od vodstva angleškega podjetja London Lash Pro, določena pa so precej stroga merila, komu se ga podeli. V Sloveniji je trenutno le ena oseba, ki sme tak logo uporabljati in to je stilistka Tanja Uranjek iz salona Voilà Beauty. 

Usposabljanje bodočih stilistk za znamko LONDON LASH pa smemo v Sloveniji izvajati le tri osebe, certificirane edukatorice: Nives Špehar, Tjaša Križnar in Urška Bokal. Tečaji potekajo v Ljubljani, na akademiji Bella by Nives. Edino tu učimo po programu London Lash. V paketu za delo poleg izdelkov vedno prejmeš priročnik in na koncu tečaja tudi certifikat London Lash, akreditiran pri organizaciji Beauty Guild.


Na koncu bi rada poudarila, da zapis ni namenjen rangiranju kvalitete tečajev po ceni. Tudi drag tečaj je lahko predrag, če ne da celovitega (ne samo zadovoljivega) znanja. Podaljševanje trepalnic je natančno delo, pri katerem je potrebna izjemna previdnost, saj gre lahko marsikaj narobe. Opraviti imamo z občutljivim organom, z ostrimi pripomočki za delo in lepilom, ki je vse prej kot nedolžno, če z njim ne znaš ravnati pravilno. V branje priporočam zapisa Nevarnosti podaljševanja trepalnic in Kako se zavarovati pred poškodbami.

Čimveč nagajivih pomežikov želim 😉

Nives