Nives Špehar

Pravilno stilirane umetne trepalnice se lepo zlijejo z obrazom, skrijejo morebitno povešeno veko, žalostno oko in/ali odprejo pogled. Dobra lash stiliska mora vedeti, kako pride do želenega rezultata, saj podaljševanje trepalnic ni zgolj lepljenje podaljškov temveč terja poglobljeno razumevanje stiliranja oči. Vedeti moramo kdaj uporabiti različno ukrivljene podaljške, katere dolžine izbrati in kako jih razporediti po veki, da nekaj poudarimo ali skrijemo.

Predolgi zunanji kotički
Zagotovo najbolj pogosta napaka so predolgi zunanji kotički. Prepoznate jih po tem, da je oko videti ob strani obteženo, kot bi veko vleklo navzdol, oko je videti žalostno. Naravne trepalnice so v zunanjih kotičkih običajno krajše, zato ne zdržijo teže podaljška, začnejo se obračati v oko in kmalu izpadejo. Izognite se predolgim podaljškom na tem mestu, le redko kateremu očesu pristojijo. Izjema je le oko mandljaste oblike – torej popolna oblika očesa.

foto: primer nepravilno stiliranega okroglega, izbočenega očesa

Predolgi notranji kotički
Stiliranje očesa vedno začnemo s 7 mm dolgim podaljškov (ali manj) in potem nadaljujemo z 8 mm, 9 mm… Če set začnemo z 8 ali 9 mm, je videti kot “krtača”, kot da so trepalnice podaljšane samo po sredini. Kaj pa če imamo opraviti z dolgimi naravnimi trepalnicami? Potem nalepimo vsaj tri sedmice, še vedno se bo to pozitivno poznalo pri končnem videzu. S tem lepo zaokrožimo izbrano stiliranje. Če začetke izpustimo je to približno tako, kot če bi maskaro nanesli le po sredini. Not good.

Napačna izbira ukrivljenosti podaljškov
Če mislite, da so različne ukrivljenosti podaljškov samo zato, da se odločimo, kako močno uvihane in poudarjene trepalnice bomo naredili, pomislite še enkrat. Različne krivine nam omogočajo, da izravnamo linijo rasti naravnih trepalnic. Pogosto trepalnice ne rastejo vse v isti smeri – nekatere rastejo zelo navzgor, spet druge naravnost, tretje navzdol. Če želimo, da se bodo vrhovi podaljškov ujeli v isti liniji, ko bo oko odprto, potem moramo izbrati vse ukrivljenosti, ki bodo pripomogle k takšnemu rezultatu. Večja ukrivljenost podaljška dvigne trepalnice, ki rastejo nižje, da se ujamejo z ostalimi.

napake-pri-stiliranju-trepalnic-smer-rasti-trepalnic

Ko se odločate za ukrivljenost podaljškov, preverite rast naravnih trepalnic od strani. Primer na zgornji sliki kaže, da bomo morali na tem enem očesu uporabiti tri različne ukrivljenosti. Kjer trepalnice rastejo naravnost bo to C, kjer ležijo nižje bo CC in na najnižji legi rasti bomo uporabili D. Sedaj je na mestu vprašanje: si narišete mapo na obliže?

Razmišljanje, da bomo povešeno veko skrili z izbiro večje ukrivljenosti podaljškov CC ali D, ni pravilno. Prav tako s tem ne bomo odprli pogleda. Povešeno veko in odpiranje oči vedno rešujemo s pravilno izbrano obliko stajlinga. “Dolly” stiliranje bo oko odprlo in skrilo povešeno veko, ki teče po celotni dolžini učka in je zelo primerno, če želimo oči navidezno zbližati. Stiliranje oblike “veverica” pa oči navidezno potegne narazen, dvigne spuščene zunanje kotičke in skrije povešeno veko v zadnji polovici očesa. Na osnovi tega ali je oko vdrto ali izbočeno pa se nato odločamo za ukrivljenost.

smer-rasti-trepalnic-ukrivljenost

foto: izbira ukrivljenosti podaljška glede na smer rasti naravne trepalnice

Primer pravilno in nepravilno izbrane oblike stajlinga
Zelo pogosta je zmota, da bo “cat stajling” odpravil videz žalostnega očesa. Ironija je, da takšen stajling želijo ravno stranke s takšnimi očmi. Dolge trepalnice v zunanjih kotičkih bodo še poudarile žalosten videz, zato ob takšni želji vedno vprašam: kako si naredite črto nad očesom, da oko navidezno dvignete? Verjetno črto speljete navzgor, drži? In ravno to mora stilistka narediti v takšen primeru – zunanji kotički morajo biti krajši.

Primer stiliranja žalostnega očesa:
Od strani vidimo, da trepalnice rastejo v različnih smereh.

smer-rasti-trepalnic

Odločitev, da bi takšne oči stilirali v obliki mačjega videza samo z D krivino, bi bila napačna. Kot vidite na spodnji sliki, nam tudi večja ukrivljenost ne bi pomagala dvigniti kotičkov. Če za te oči želimo mačji videz, moramo ukrivljenosti prilagoditi smeri rasti naravnih trepalnic. Še bolj elegantna odločitev za takšne oči, bi bilo stiliranje v obliki “veverice”.

nepravilno-pravilno-stiliranje-trepalnic

LEVO OKO: cat styling s krivino D  -> DESNO OKO: cat styling z mešanjem ukrivljenosti C, CC in D

Seznam najbolj pogostih napak bi se lahko nadaljeval, vendar se bojim, da je že ta predolg, zato sem jih nekaj prihranila za samostojno objavo. Upam, da sem z vsebino pomagala tako stilistkam, kot tudi vam, ki nosite trepalnice. Ženske se rade počutimo lepe. Naj vas umetne trepalnice polepšajo, naj se zlijejo z vašim obrazom in naj ne bo ravno obratno – da bo vaš obraz opazen samo zaradi njih.

Veliko nagajih in zapeljivih pogledov z njimi vam želim 🙂
Nives

 

skupinski-zacetni-tecaj-podaljsevanja-trepalnic tecaj-ruski-volumen-volumenski-podaljsevanje-trepalnic

Želiš postali London Lash stilistka? Preveri datume, vsebino in ceno tečaja.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *