Nives Špehar

V svetu, kjer šteje vsako majhno dejanje prijaznosti, se je porodila ideja, ki je vzklila iz ljubezni in sočutja. Kar se je začelo kot preprosta zamisel zbiranja sredstev z enim samim spletnim seminarjem, je zacvetelo v izjemno potovanje, ki se je dotaknilo src mnogih. Dobrodošli v srčni zgodbi o dobrodelnih webinarjih »Lepota srca«.

Potovanje se je začelo z iskrico navdiha, z željo pomagati. Ideja je bila zbrati sredstva z webinarjem, ki bi ga pripravila sama. A potem se mi je porodila misel – zakaj ne bi povabila še drugih predavateljic, da skupaj ustvarimo serijo webinarjev? In tako je zaživel koncept dobrodelnih spletnih seminarjev “Lepota srca”. Udeleženci ne bi plačali običajne kotizacije, ampak bi z donacijo iz srca podprli plemenit namen – pomoč pri obnovi v poplavah prizadetih kozmetičnih salonov v Sloveniji.

Predstavljajte si surovo resničnost, da vam voda dobesedno odnese posel; vsa leta truda, urejanja in dela izginejo v nekaj minutah. Ta scenarij ni pravljica, lahko bi se zgodilo komurkoli. Nepredvidljivost in moč narave presegata vse nas.

Polna upanja in odločnosti sem se zato obrnila na nekatere kolegice in na moje neizmerno veselje je vsaka takoj rekla da. Njihova pripravljenost, da prispevajo svoje strokovno znanje in čas, je bil dokaz moči enotnosti in sočutja. Kmalu se je zgodilo še nekaj lepega. Podjetje, specializirano za spletne rezervacije, Lime Booking, je velikodušno ponudilo brezplačno izdelavo spletne strani ter pomoč pri registraciji prijav in donacij za dobrodelni dogodek. V pomoč je bilo tudi sodelovanje s Slovenskim kozmetičnim združenjem, ki je omogočilo nemoteno nakazovanje sredstev na njihov transakcijski račun in tako davčno razbremenilo prejemnike. Poslanstvu lepote srca se je pridružila tudi trgovina Voila Beauty, ki je ozaveščala o dogodku in širila glas daleč naokoli.

Kako dober občutek je, ko se prepletejo ideje in pripravljenost pomagati! Tako kot lahko en posameznik cel teden prenaša vodo iz kleti z vedrom, lahko skupna prizadevanja isto klet hitro izpraznijo v enem dnevu.

Zagon je naraščal, pričakovanje je bilo otipljivo, nato pa je prišel trenutek, ki ga bom težko pozabila. Začele so kapljati prve donacije, skupaj z njimi mešanica čustev. V meni se je dvigal čustveni vihar. Kot sem že v najavi dobrodelnega dogodka poudarila, ima vsak prispevek, ne glede na velikost, moč vplivati na življenja v stiski. A vendar – ob prvih donacijah je bil udarec spoznanja močan – vrednost znanja, spoštovanje posameznega webinarja se je, zaradi drugačnih pogledov posameznikov, zdelo podcenjeno. Zakaj, sprašujete?

Dogodek, poimenovan »Lepota srca«, je odmeval s konceptom “delitev in skrb”. Ko pa so se številke razkrile, se je pokazala grenko-sladka resnica. Zdelo se je, da je iskren cilj zbiranja sredstev omajan zaradi drugačnega dojemanja pomena in vrednosti dogodka. Minimalna donacija v višini 10 evrov za dostop do štirih (od osmih) strokovnih webinarjev, skupaj z možnostjo pomoči prizadetim v poplavah, žal ni naletela na pričakovan odziv pri vseh. Zmotno sem bila prepričana, da so cene strokovnih webinarjev poznane vsem in da s(m)o vsi enako pripravljeni pomagati.

Ko se je dogodek odvijal, me je potovanje naučilo pomembne lekcije. Pričakovati, da bodo drugi gledali na svet skozi isto lečo, je pot polna nesporazumov. To je opomnik, da so okoliščine vsakega človeka edinstvene in kar se nekomu zdi nepomembno, je lahko drugemu izjemno. Brez namena žalitve, prosim, za nekatere je donacija v višini 10 € res lahko njihova največja zmožnost.

Kljub temu pa se je zgodba nepričakovano obrnila. Skupni prispevki so, ne glede na velikost, narasli na 3112 evrov. Med 71 prejetimi donacijami je resnično izstopalo 10 donacij, ki predstavljajo dobro tretjino vseh zbranih sredstev. Tistim, ki so velikodušno darovale, je v srcih odmevalo bistvo dogodka.

Enako velja za predavateljice. Njihova pripravljenost deliti svoje znanje in izkušnje za dober namen, je lahko številnim v navdih. Vsak webinar je prispeval ne samo k potencialno več samozavesti pri delu udeleženk, temveč tudi k zbiranju sredstev za obnovo poplavljenih kozmetičnih salonov. Njihovo  pomoč jemljem kot svetel zgled, kako složno lahko pomagamo drugim.

foto: predavateljice

Ta teden, ko zbiram podatke o salonih, ki bodo prejeli ta sredstva, se podajam na zadnji korak našega potovanja – tisti, ki prinaša kanček upanja tistim, ki so prestali poplave. Ob zaključku te zgodbe prevladuje hvaležnost. Hvaležna sem vsakomur, ki je prispeval, ne glede na znesek, in vsaki predavateljici, ki je svoj čas nesebično namenila temu dobrodelnemu dogodku. Skupaj smo dokazali, da ima srce resnično moč, da premakne svet. 

“Lepota srca” je več kot serija spletnih seminarjev;  je dokaz moči človeštva, ko se srca združijo. Je zgodba o naučenih lekcijah, novih perspektivah in prevladujoči enotnosti. Skupaj gremo naprej. Vodijo nas ljubezen, sočutje in prepričanje, da lahko majhna dejanja sprožijo ogromne spremembe.

S srčno hvaležnostjo,

Nives