Nives Špehar

Storitev podaljševanja trepalnic se je dodobra zasidrala v ponudbo lepotnih salonov, žal pa se še vedno premalo ve o možnih napakah pri delu. Tokrat ne bo govora o posledicah preobteženih trepalnic ali o nepazljivi izolaciji, ki povzročata slabitev in redčenje naravnih trepalnic (trakcijski alopeciji). Pojasnila bi rada razloge za najbolj pogoste vzroke in poškodbe med izvajanjem storitve. Sem spadajo kemična opeklina, poškodba z obližem, alergična reakcijo na lepilo in alergična reakcija na obliže.

Največkrat zastavljeno vprašanje je ali rdeče oči po tem priljubljenem lepotnem tretmaju pomenijo, da je uporabnica alergična na lepilo za podaljševanje trepalnic?

NE. Rdeče oči se običajno pojavijo v primeru, da oko med izvajanjem storitve ni bilo popolnoma zaprto. Ker oko ni dobro zaprto, lepilo s katerim delamo pa hlapi, hlapi ožgejo očesno sluznico in posledica je kemična opeklina. Sluznica očesa se umiri v dveh do treh dneh, uporabnica pa lahko v tem času čuti, da jo oči pečejo. Oko je rdeče po celi površini očesa.

nevarnosti-podaljsevanje-trepalnic-kemicna-opeklina

foto: posledica govorjenja med storitvijo

Kemična opeklina je pogost pojav pri velikih, izbuljenih očeh, ki se že same po sebi ne zaprejo popolnoma. Pogosto pa poškodbi botruje dejstvo, da stranka med izvajanjem storitve govori, pri čemer se veke odpirajo ravno toliko, da hlapi zaidejo v oko.  Prav tako so kemične opekline pogostejše pri stilistkah začetnicah, ker se z izolacijsko pinceto preveč naslanjanjo na obliž, kar vleče veko navzdol in s tem odpira oko. Vedno preverite ali so strankine oči dovolj zaprte – uporabite dentalno (ali drugo) ogledalce.

nevarnosti-podaljsevanje-trepalnic-kemicna-opeklina2

foto iz tečaja: prevelik pritisk izolacijske pincete

Govorjenje med tretmajem lahko z zaščitnim obližem povzroči tudi poškodbo roženice. Med govorom obrazne mišice obliž porivajo višje v oko, zaradi česar se oko začne solziti, obliž pa drgne površino očesa. Takšno poškodbo vidimo tako, da spodnjo veko s prstom potegnemo navzdol, v spodnjem delu očesa pa s lahko vidimo rdečico. Včasih uporabnica bolečino čuti že takoj, včasih pa se le-ta pojavi nekaj ur kasneje – v očesu je prisotna kljuvajoča bolečina. V takšnem primeru moramo stranko takoj napotiti k zdravniku, da ji predpiše ustrezno terapijo, največkrat lokalni antibiotik.

nevarnosti-podaljsevanje-trepalnic-odrgnina

foto: poškodba z obližem

Največji strah zagotovo povzroča misel na alergično reakcijo na lepilo. V resnici je ta najlažje prepoznavna in enostavno rešljiva. Občutljivost na hlape lepila se pokaže kot srbečica, rdečica in otekla veka.

V primeru blažje občutljivosti je občasno prisotna srbečica, čez kakšen dan tudi blažja oteklina (ne nujno).  Zadostovalo bo, da uporabnica vzame tableto antihistaminika, ki blaži simptome alergije.  V treh dneh se stanje običajno umiri. Naročite ji, naj doma vsaj trikrat dnevno spere oči oči z vodo, da čimprej odstrani ostanke hlapov lepila. Odločitev ali boste takšni stranki še nudili storitev je odvisna od nje, vedeti mora, da sama prevzema odgovornost za svoje zdravje. Takšni stranki odslej ob koncu storitve s fiziološko raztopino operite osušene trepalnice, da ostranite čimveč hlapov, ki dražijo kožo okoli oči.

nevarnosti-podaljsevanje-trepalnic-alergija-alergicna-reakcija

foto: alergična reakcija

Včasih pa je reakcija na lepilo veliko hujša in takoj prepoznavna. V parih urah po tretmaju se pojavi oteklina, ki je vedno večja, srbečica pa je stalno prisotna. Podaljšane trepalnice je v takem primeru potrebno takoj odstraniti! Uporabite topilo za lepilo, najprej na enem očesu, nato na drugem. Previdno ga nanesite na korene trepalnic, izognite se veki, saj je le ta zaradi praskanja razdražena in naj ne pride v stik s topilom. Takšni stranki morate povedati, naj ne poskuša več s podaljševanjem, saj vsa (!) lepila vsebujejo cianoakrilat, na katerega je alergična.  Alergija se lahko pojavi kadarkoli, ne le ob prvem podaljševanju. Včasih traja nekaj mesecev, tudi let, potem pa izbruhne “nenadoma”.

Ne boste verjeli, ampak tudi obliži za zaščito trepalnic lahko povzročijo alergijo. Ta nima veze z lepilom za podaljševanje, ne kaže se na očeh, temveč pod očmi, na mestu, kjer je bil nalepljen obliž. Znaki so srbečica, rdečica in oteklina. V primeru, da se simptomi pojavijo med tretmajem, morate tretma takoj prekiniti, področje sprati z vodo in osušiti. Stranko napotite k zdravniku. V osebno kartoteko ne pozabite vpisati dogodka, zato da boste ob naslednjem obisku lahko uporabili druge obliže. Na trgu jih je res veliko, svetujem pa, da uporabljate takšne z najmanj dodanimi snovmi. Sama najraje uporabljam ultra tanke obliže.

Ne v opozorilo, v razmislek…

1. Bodite previdne pri ravnanju z lepilom. Opraviti imate s strupeno snovjo, to ni kozmetični izdelek. Večino napak lahko preprečimo z zbranim delom. Potrudite se, da stranki že ob prvem obisku, na obveznem uvodnem posvetu predstavite možne posledice in jo opozorite, da se v trenutku, ko pod oči namestite obliže, nehata pogovorjati. To je pomembno za njeno varnost, vam pa omogoča večjo zbranost in hitrost pri delu.

2. Nikoli na prvo podaljševanje ne naročajte stranke, ki ima v parih dneh pomemben dogodek. Nikoli ne veste, kako bo odreagirala na lepilo. Ne boste vama naredili usluge, če bo na dan poroke, abrahama ali maturantski ples imela otečene in zabuhle oči. Prav tako na novo ne naročam strank ob petkih, če vem, da ji med vikendom ne bom mogla nuditi pomoči oz. odstraniti podaljškov.

3. Material za delo naročajte pri preverjenem ponudniku. V primeru težav vam bo pomagal z dokazili o ustreznosti materiala, ki ga uporabljate, saj on nosi to odgovornost.

4. Razmislite o zavarovanju poklicne odgovornosti! Pri svojem delu imamo opraviti z nevarno snovjo, z ostrimi pincetami in zelo občutljivim človeškim organom. Sama sem že pred časom sklenila posebno zavarovanje (podobno takšnim, ki jih imajo zdravniki), s katerim je krita morebitna odškodnina za poškodbo stranke in/ali njenih stvari, pa tudi morebitno poškodovanje vaših stvari z njene strani. Kaj hitro se lahko zgodi, da pade kapljica lepila na oblačilo in ga uniči, pa je to verjetno še najmanjša škoda, ne? Takšno zavarovanje ni drago, ne inačite pa ga s tistim osnovnim splošnim zavarovanjem. Zavarovala pa sem tudi tečajnice in modele za čas usposabljanja. Better safe then sorry 😉

Hvala, ker ste se prebili do konca. Upam, da ste izvedeli kaj novega, z veseljem pa odgovorim na vsa vaša vprašanja.

Se beremo!

Nives

Želiš postali London Lash stilistka? Preveri datume, vsebino in ceno tečaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *