Nives Špehar

Odkar pomnim sem koketirala z Lepoto. V srednji šoli sem raje zamudila k pouku, kot da bi šla od doma neurejena. Ne vem kdaj se me je to prijelo, a vedno mi je bilo, bolj kot oblačila, pomembno, da imam lepe nohtke, diskreten make-up in čiste lase.

Na sumu imam pokojno staro mamo – zdi se mi, da je bila enaka ljubiteljica lepote, kot jaz. V živo se spomnim, kako je pred odhodom vedno postala pred ogledalom v predsobi, si počesala lase in na usta nanesla nežno rdečilo. Ob nedeljah mi je pogosto dovolila, da sem frizerka in sem njene sveže oprane lase lahko ovijala okoli kovinskih navijalk. Vedno je imela urejene nohte, ki sem jih hodila lakirat tudi potem, ko se je preselila v dom za starostnike. Še posebej vesela je bila, kadar sem na obisk prišla z barvo za lase. Najraje je imela kostanjevo, takšno, kot je bila njena naravna.

Preden si v mislih naslikaš podobo fine gospe, naj te ustavim. Bila je izjemno preprosta ženska, z afiniteto do lepote. Njena omarica  v neogrevani kopalnici je poleg brisač in zobne krtačke premogla Solea kremo, Brezin šampon, Subrino, lak za lase in Ehoton. Težko ocenim ali je bila lepa ženska, zame bo vedno kraljica.

Opažam, da z leti tudi sama postajam vse bolj naklonjena naravni lepoti. Morda “naravni” niti ni prava beseda in bi bilo bolj ustrezno reči “umirjeni lepoti”. Taki, ki ne kriči, ampak samo je, in pusti, da je opažena, ali pa tudi ne. Moj čut za estetiko je precej klasičen in zadržan, a sčasoma sem ugotovila, da še tako napeta koža ne more biti lepa, če je polna pigmentnih madežev. Večino sem pridelala s sončenjem, nekaj pa med nosečnostjo. Kako zelo obraz pomladi enakomerna polt, sem presenečeno ugotovila, ko je prijateljica Jana, s pomočjo pilingov zradirala sončeve poljube na mojem obrazu.  Od takrat sva s soncem malo bolj na “Vi”, še vedno pa se mu ne skrivam 😉

Skupaj z mojo pametjo, pa zori tudi moje telo. Gube me niti ne motijo toliko, kot me skrbi tonus kože.  Žal samo z uživanjem dodatkov, koži ne morem pomagati. Zadnji dve leti se precej govori in piše o microneedlingu ter o njegovih pozitivnih učinkih vzpodbujanja tvorbe kolagena. Moja prva izkušnja z njim je bila tako boleča, da sem rekla: “nikoli več”.

A kot običajno, se zarečenega kruha veliko poje. 

Foto: V pričakovanju druge terapije

Tako sem za bolj čvrsto kožo pred enim mesecem prestala tretma s kombinacijo microneedlinga in radiofrekvenčne energije. Na bolečinski lestvici od 1 do 10, dam bolečini tokrat oceno 5, recimo pa da ima porod na moji lestvici številko 10. Njeno intenzivnost je zelo omilil topični anestetik, brez njega verjetno ne bi zdržala, priznam. Ker proizvajalec tehnologije Morpheus8 za optimalen rezultat svetuje eno do tri seje, sem rekla – še eno, prosim. Če sem opazila boljši tonus kože že po enem obisku, kako bo šele po drugem! Pogumno in s pričakovanjem sem ponovno zakorakala v Estetiko Medart. Mogoče kar malce preveč pogumno, sem razmišljala kasneje med tretmajem. Tokrat je bolelo za oceno 6-7 in med terapijo sem dobesedno “švicnila”. Ocena je subjektivna, morda katera od nas porod ocenjuje z veliko manjšo bolečino in sem jaz med občutljivejšimi.

Moč RF energije je bila pri ponovitvi večja, prav tako pa je bil čas obdelave področja daljši. Ravno to, da lahko delovanje naprave tako natančno nastavljajo, jo dela unikatno na svojem področju. Da sem zdržala vseh 500 sočasnih vbodov 24-ih iglic, so poskrbele izkušene roke glavne medicinske sestre Tine. Delala je hitro in odločno, vmes pa me je vzpodbujala. V takih trenutkih je izjemno pomembno, da je ob tebi oseba, ki ji zaupaš in se ob njej počutiš varno. Hvaležna… ful.

Sem rekla, da sem za naravno? Sem, ne? Tretma smo kombinirali s PRP terapijo – po domače povedano, po tretmaju so kožo na obrazu namazali z mojo lastno plazmo, obogateno s trombociti. Noro, kako jo je koža dobesedno posrkala vase!

Komaj čakam spremembo, ki jo bo prinesel čas, ker ne dvomim v dober rezultat. Seveda se ob tem vprašam, zakaj nisem tako naklonjena tudi drugim spremembam, ki mi jih prinaša zorenje. Zakaj preprosto ne sprejmem dejstva, da s staranjem moja koža izgublja moč?

Khm… pa bi se morala?

Je skrb za lepo kožo manj pomembna, kot skrb za lepe in zdrave zobe? Meni je pomembno oboje. In če pri zobozdravniku hvaležno sprejmem injekcijo lokalnega anestetika, katerega uporabo je prinesel farmacevtski razvoj, zakaj torej ne bi izkoristila možnosti pomlajevanja (in zdravljenja) kože, ki jo prinaša tehnološki razvoj?

Vse je v glavi tistega, ki sodi. Kaj je prav in kaj ne. Kaj je družbeno sprejemljivo in kaj je tabu. Ženske nerade priznamo, da nam je pomembno, da smo si všeč. Nas je strah, da bodo rekli, da smo nečimrne, plehke in površinske?

Je že v redu. Sodba pove veliko več o tistem, ki sodi, kot o sojencu – človek pač vidi tisto, kar želi videti.

Čimveč lepega ti želim.

Nives

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *