Avtošola podaljševanja trepalnic

Učenje podaljševanja trepalnic je kot učenje vožnje avtomobila. Zakaj, se sprašujete? V avtošoli nas naučijo voziti po pravilih, na nas pa je, kako bomo vozili kasneje. Ne glede na to ali bomo volan držali “deset do dveh” ali samo z eno roko, poglavitnega pomena je varnost!

Izbira avto šole je lažja, kot je izbira tečaja za podaljševanje trepalnic. V vsaki šoli vožnje bomo predelali enako, vsem predpisano snov. Naučili se bomo vse o cestno prometnih predpisih, nato pa v spremstvu inštruktorja opravili še ure vožnje preden bomo šli na končni izpit. Naša vožnja mora biti varna za nas in za vse ostale udeležence v prometu. Enako je pri učenju podaljševanja trepalnic. Podobno kot v avtošoli, je zastavljen tudi začetni tečaj London Lash Pro. Najprej se naučimo vso nujno potrebno teorijo, nato se učimo pravilno uporabljati pripomočke za delo in šele nato se spoznamo z materialom. Nikoli ne bom pozabila, kako je na prvi uri vožnje inštruktor odprl pokrov motorja in mi razkazal, kaj se skriva pod njim. To še počnejo?

Resda ima vsaka od nas svoj čut za estetiko in bi mogoče raje uporabila daljše trepalnice, bolj goste ali pa bolj ukrivljene, ker ji je to všeč – a vse to bo lahko pokazala svetu, ko bo samostojna. Od tečajnic pričakujem 100-odstotno predanost ter razumevanje teorije, ki jo prenašamo v prakso. Nič ne sme biti v napoto, ko dela prve korake v podaljševanju trepalnic. Seveda kasneje stilira vsaka po svoje, ne sme pa pozabiti, da je (so)odgovorna za zdravje strankih trepalnic ter svoje zdravje – poskrbeti mora namreč tudi za svojo zaščito pri delu.

Je teorija res nujno zlo?
Četudi sama nosi podaljške, marsikatera tečajnica šele na tečaju vidi, da je lepilo, s katerim delamo, lahko nevarno. Sveže lepilo ne sme priti v stik z bombažno vatko, saj se vname. Si predstavljate nesrečo, če nevedna stiliska vrat stekleničke lepila temeljito obriše z vatko? In kako prepoznati kontraidikacije za podaljševanje? Katere so najbolj pogoste bolezni očesa, kako ravnati v primeru alergije in kako v primeru razdraženosti očesne sluznice? Koliko časa po kemoterapiji lahko ženska pride na podaljševanje trepalnic? Lahko izvajaš storitev po laserski korekciji vida? Še veliko je takih vprašanj, o katerih se pogovarjamo na tečaju.

podaljsevanje-trepalnic-volumen-ljubljana-bella-by-nives

Stranka se odloči za podaljške, ker se z njimi počuti lep(š)o.
Posvet s stranko
je nekaj, česar ob prvem obisku ne smemo preskočiti. Spoznati moramo kaj želi, česa se boji, kaj ji všeč, kaj ne… Nikakor pa ni stranka tista, ki nam zapoveduje kakšno dolžino in ukrivljenost podaljškov hoče. Na to še posebej opozorjam začetnice, ki dovolijo, da jim modeli narekujejo dolžino in ukrivljenost. To je približno tako, kot bi prišli k zdravniku in mu narekovali katera zdravila naj vam predpiše. Ti si stilistka, ti odgovarjaš za zdravje strankih trepalnic, ti tvegaš svoje slabo ime, če ne upoštevaš pravil zdravega podaljševanja trepalnic. Ja, tudi o tem se pogovarjamo na tečaju.

Ni vseeno kako držimo pinceto. Zaradi ponavljajočih gibov se lahko pojavijo poškodbe, zato je pomembno vedeti, kako razbremenimo mišice dlani, zapestja, nadlahti in naprej vse do vratu in ramenskega obroča. Prisilna drža terja svoj davek, enako kot terja davek celodnevno stanje na nogah v drugih poklicih.
Ko torej znamo pravilno držati pinceto se učimo pravilno pobrati podaljšek. Ni vseeno kje ga primemo. Z napačnim pobiranjem si bistveno otežimo delo in močno vplivamo na končni videz našega dela. Sledi učenje pomakanja podaljška v lepilo. Pod kakšnim kotom ga pomočiti, da ne zajameš preveč lepila in še dodatno obremeniš naravne trepalnice? Kaj narediš, če lepila zajameš preveč, ne smeš pa ga obrisati ob podlago? Kako je videti pravilno nalepljen podaljšek? Zakaj je pomembno kako ga usmerimo? Skupaj z znanjem kako stilirati oko, so vse to enako pomembni koraki, katerih rezultat se pokaže na koncu, ko ženska odpre oči.

Vsi certificirani tečaji znamke London Lash Pro so zastavljeni tako, da stilistka po tečaju ne ostane prepuščena sami sebi, temveč postanem njena mentorica, ki jo vodi čez ovire na poti. Na vsakem začetku so, pa naj bo to osnovni tečaj ali pa tečaj ruskega volumna, četudi že drugi ali tretji po vrsti. Vse smo v istem položaju, ko se učimo nekaj novega.
Ne pričakuj, da boš znala že takoj pobrati lep 5D volumenski šopek. Najprej ti mora lepo uspeti 3D – enakomerno razprt šopek s tremi podaljški. Ko bo ta perfekten, začni s štirimi, nato bo čas za pet, šest in več… Če seveda želiš delati pravi ruski volumen. Lahko pa greš po liniji manjšega odpora, pobereš šop trepalnic, jih pomočiš v lepilo in nalepiš na trepalnice. Toda prosim, ne prodajaj te storitve kot volumenske trepalnice. Ker to niso.

Zato, …

Drage bodoče stilistke – če želite biti v svojem poklicu suverene, potem izberite celosten pristop k učenju podaljševanja trepalnic. Naj ne odločata le cena in dolžina tečaja.

Drage stranke, vse to (ne)znanje plačate, ko pride po zapeljive učke. Naj pri izbiri stilistke ne odloča le cena storitve.

Pomežik 😉
Nives

foto: Nekaj primerov dela mojih tečajnic s tečaja in na izpitu…

 

Preveri vsebino in datume tečajev

Na koncu ostanejo le spomini

Dobri in slabi. Narekujejo jih situacije, v katerih smo se znašli in občutki, ki so nas takrat objeli. Sem se počutila dobro ali slabo? Imam občutek, da sem sprejeta? Še posebej ženske opazimo tisoč in eno stvar, naš radar začuti tudi neizrečeno.

Lepotna industrija temelji na izkušnji, del katere so tudi čustva. Ravno zato ni dvoma, da za dobro storitev ne zadostuje le dobro opravljeno delo. Izkušnjo s storitvijo, poleg ostalega, predstavlja tudi odnos izvajalca. Četudi mi ne ostane v spominu kakšen barvni odtenek sem izbrala za svoje nohte ali kakšne rokavice je imela frizerka, ki je barvala moje lase, se zagotovo spomnim, kako sem se počutila v tistem okolju.

Ravno o tem, kako pomembno je, da se trudimo za dobre odnose s svojimi strankami in kako jih vzdržujemo, sem predavala na letni konferenci podjetja London Lash Pro, ki je tudi letos potekala v Manchestru. “We always try to exceed our own expectations,” pravi ustanoviteljica in lastnica podjetja London Lash Pro, Hanna Putjato. Ravno zaradi takega razmišljanja in vodenja, je podjetje letos podvojilo promet, obseg zaposlenih pa se je potrojil. S ponosom povem, da smo k temu pripomogli tudi trenerji znamke London Lash, ki smo v letu 2018 usposobili kar 820 tečajnic!

nives-spehar-clients-relationships-conference

foto: Zaposleni in poslovni partnerji podjetja London Lash Pro smo precejšen del dneva preživeli v hotelu Pricipal Manchester, kjer je potekala konferenca

london-lash-pro-nives-spehar-slovenija

foto: to smo mi, London Lash Pro team 🙂

Kako zelo nas Hanna ceni, nam je dala jasno vedeti tudi zvečer, po konferenci. Skoraj sto se nas je zbralo v hotelu Gotham, kjer smo v stilu Velikega Gatsbyja nazdravili uspešnemu letu. Prav vsakemu (!) sej je posebej zahvalila za sodelovanje in nas presenetila z darili. Zabava je bila organizirana na tako visokem nivoju, kot bi podjetje gostilo svoje najdražje. In res so nam z vsakim dejanjem tisti večer dali vedeti, kako dragoceni smo za podjetje.  “We were spoiled rotten,” je pod instagram objavo zapisala londonska kolegica Merilin. Ne bi se mogla bolj strinjati z njo, odličen primer negovanja odnosov. Poglej video.

V resnici je vzdrževanje odnosov enostavno, dokler delaš sam. Odnosi so dobri in izkušnje obiskovalk so takšne, kot bi jim jih rad dal. Vedno izhajam iz sebe – kaj je tisto, zaradi česar se jaz nekje dobro počutim? In kaj še lahko naredim? Izkušnje so tiste, zaradi česar se ljudje vračamo ali ne vračamo v bar, gostilno, k frizerju ali v kozmetični salon. Iz lastnih izkušenj pa žal vem tudi, da ne razmišljajo vsi tako in spoznala sem, kako zelo pomembna je čustvena inteligenca človeka. Več je vpletenih v poslovni proces, več dela je potrebno vložiti v to, da ima stranka dobro izkušnjo z nami.

Težko je, ni pa nemogoče in to me navdaja z upanjem. Da velikost podjetja ni ovira za dobro izkušnjo potrošnika, sem že nekajkrat občutila v veleblagovnici Selfridges, zadnjo pa si bo zapomnil tudi moj mož. Namesto obljubljenih “samo 10 minut” je tam preživel dobro uro in prav nič se ni pritoževal! Pa ni čakal v baru, sedel je na oddelku z oblačili.

Se sprašujete kako je to mogoče?

matej-spehar

foto: Matej v moških nebesih

Ravno v času našega obiska so za obiskovalce veleblagovnice pripravili presenečenje. Z improviziranega odra nas je pozdravil dvojnik pokojnega angleškega pop pevca Davida Bowieja. Ko je iz zvočnikov zadonela legendarna Let’s dance, je dogajanje v trenutku pritegnilo pozornost vseh. Bowie ekipa je obiskovalcem postregla z gin-tonicom in pivom, bilo je, kot da smo se znašli sredi glasbenega koncerta. Med vedno večjo množico obiskovalcev sta poplesavala tudi gospod in gospa Božiček.

david-bowie-cover

Kakšna izkušnja! Slikala, snemala in poplesavala sem sredi veleblagovnice.

Razumete zakaj se je zgodil koncert? Ne zato, da bi ljudje več zapravili, temveč zato, da so poskrbeli za izkušnjo, ki nam bo ostala v spominu, najverjetneje pa bomo o njej pripovedovali tudi svojim prijateljem.

Izkušnje so torej tiste, ki pišejo počutje, kar polovico izkušnje pa predstavljajo čustva, ki jih ob tem doživljamo. Čeprav si ne morem priklicati v spomin okusa okusa hrane tistega večera, se spomnim, da je bila okusna, da so nas lepo postregli in da smo se dobro počutili.  Kaj je torej tisto, kar je ostalo v spominu?

Izkušnja.

Podarite nasmeh in prijazno besedo, ko boste danes šli na kavo ali v trgovino. Začetek leta vedno prinaša nove zaobljube, bodite drugačni in začnite že danes. Končajte leto tako, da popolnemu neznancu polepšate dan.

Srečno!

Skrivnosti hitrega refila trepalnic

Če pričakujete zapis o tem, kako narediti obnovo trepalnic v manj kot eni uri, potem lahko kar nehate z branjem. To ni tutorial z nasveti kako biti hiter, temveč prikaz napak, ki se zgodijo zaradi hitenja in površnosti ter prikaz posledic, ki jih takšno delo povzroči.

Velikokrat slišim besede: Ona je tako hitra, refil mi naredi v manj kot eni uri! Oseba to ponavadi pove občudujoče in zadovoljno. Pogled na njene trepalnice pove veliko – tako o njeni estetiki, kot tudi o delu stilistke. Če sodelujem v pogovoru, vprašam:
“Na koliko časa pa hodiš na refil?” Običajna odgovora sta ali na dva tedna, ali na štiri tedne. Največkrat pa se ob takih priložnostih raje ugriznem v jezik in tiho poslušam razpredanje. Če ženska ne vpraša za moje mnenje, potem to ni priložnost za razkazovanje znanja, to je “lekcija” za njo. Njene trepalnice bodo namreč kmalu tako slabotne, da bo morala prekiniti z nošenjem podaljškov. Če ima srečo, se njene trepalnice v tem času niso zredčile in si bodo v dveh mesecih (kolikor traja rastni cikel) lepo opomogle.

Poglejmo zakaj tako črn scenarij.

Povprečno imamo na vsaki veki 120 naravnih trepalnic. Na vsako POSAMEZNO trepalnico nalepimo EN podaljšek ali volumenski šopek. Kar pomeni, da je treba trepalnico prej poiskati, jo izolirati (osamiti) in nanjo nalepiti podaljšek. To zahteva natačnost in zbranost, tu ni prostora za hitenje.

Za refil oz. obnovo podaljšanih trepalnic izurjena (!) stilistka potrebuje od 75 do 90 minut, kar velja v primeru, da je prisotnih polovica podaljškov. Čas variira glede na število trepalnic, ki jih je potrebno odstraniti in nadomestiti z novimi, pa tudi glede na njeno izkušenost. Kje naberemo vse te minute?

10 minut potrebujemo za čiščenje področja oči, zaščito z obliži, odstranjevanje preraslih podaljškov (narastek 3 mm in več mora ven!) in nanosom produktov za pripravo na delo. Ta čas se še podaljša, če stranka pride z očesnim make-upom oz. je njena higienska rutina slaba.

55 do 70 minut porabimo za vstavljanje novih podaljškov, menjavo lepila na 20 do 30 minut, menjavo materiala, prestavljanje traku s katerim si pomagamo, da lažje zapolnimo trepalnice tudi na težje dostopnih mestih.

– 10 minut pred koncem tretmaja poiščemo napake – začnemo z iskanjem morebitnih zlepljenčkov. Pregledati moramo vsako trepalnico posebej, nato pa poiskati še morebitne zlepljene baby trepalnice. To storimo tako, da s špico pincete horizontalno tik ob veki cik-cakamo med koreni trepalnic. Ta metoda zagotovo razkrije vse napačno zlepljene trepalnice in jo uporabljajo tudi sodniki na tekmovanju v podaljševanju trepalnic.

In kako potem stilistke prihranijo čas za obnovo trepalnic?

Največkrat na račun zdravja vaših naravnih trepalnic ali pa na račun vaše denarnice. Kako denarnice? Ja, če vam vsakič polepim le 60% podaljškov (zgornjo linijo), potem boste morale prej na refil 😉 Preberi tukaj.

Skrivnosti hitrega refila trepalnic so:

– ne očistimo področja oči in trepalnic

– ne odstranjujemo preraslih trepalnic

– ne izoliramo pravilno naravnih trepalnic

– ne kreiramo zdravih niti lepih volumenskih šopkov

– ne preverjamo zlepljenih podaljškov in baby trepalnic

– ne polepimo vseh naravnih trepalnic

Škoda, ki jo s takšnim delom povzročamo, je velika. O poškodbah zaradi zlepljenčkov (stickiejev) sem pisala tukaj, prav tako o ostalih nevarnostih podaljševanja trepalnic.

Spodnje fotografije sem naredila na dveh dekletih, ki sta izrazili dvom v kvaliteto dela njune stilistke. Prva je bila prepričana (pravilno), da volumenski šopki, ki so leteli ven, niso zdravi za njene trepalnice, stilistka pa jo je zavrnila, da to ni res. Druga pa je omenjala hitrost refila – 40 minut. Aplikacija je res bila narejena nepravilno, odkrila pa sem tudi, da ima blefaritis, kar je kontraindikacija za podaljševanje trepalnic.

poskodbe-trepalnic-podaljsevanje

foto 1: napake volumenskega podaljševanja trepalnic

nevarnost-podaljsanih-trepalnic

foto 2: napake hitrega refila

blefaritis-podaljsevanje-trepalnic

foto 3: blefaritis

Vse premalo se govori o pomanjkljivi higieni oči, kar lahko vodi v akutni blefaritis, le-ta pa v izgubo trepalnic (več o tem tukaj) .

Za nego trepalnic moramo skrbeti tako stilistke kot uporabnice. Pred vsakim tretmajem je treba področje oči očistiti s posebnim čistilom za nego vek. Za domačo uporabo priporočam čistilno peno Chrissanthie  ali London Lash.  Za vsako oko potrebujete količino za velikost lešnika. S čistimi rokami peno nanesete na veke, rahlo utrete v kožo in potegnete po trepalnicah. Nato sperete z vodo, osušite trepalnice in jih počešete s krtačko.

Najdlje in najbolj držijo ČISTE TREPALNICE. Ne mislite, da jih s tem, ko jih ščitete pred vodo, čuvate. Ravno nasprotno. S tem, ko jih slabo negujete, jim ne daste priložnosti za zdravo rast.

Kam na trepalnice?

Odločitev h komu hodite na podaljševanje trepalnic je vaša. Vsaka se odloča po svojih kriterijih in zmožnostih, vendar naj ne bosta edini vrednoti le hitrost in cena. Osebno raje izberem “počasno” stilistko, ker vem, da je natančna, kot pa hitro, ki ima vmes še čas za čvekanje. Začetnice stilistke so običajno počasnejše, ker se trudijo z izolacijo naravne trepalnice. Ko pa smo enkrat v polni hitrosti, smo približno enako hitre. Sama sem se na začetku svoje poti veliko ukvarjala s svojo “počasnostjo”. Vzor mi je bila mentorica Frankie Widdows, ki je refil klasičnih trepalnic opravila v uri in petnajst minut. Tudi jaz sem ga kasneje – le, da je stranka imela 100 trepalnic na vsakem očesu. Kljub izkušnjam pa še danes refil trepalnic pri nekomu, ki ima 150 naravnih trepalnic, traja dlje kot uro in pol. Hitenje pač zahteva svojo ceno – ali kvaliteto izvedbe ali pa odstotek polepljenosti trepalnic. Stilistke, ki imajo stranke na obnovo naročene na uro in pol (ali še manj) morajo plačati z nečim. Stranka na uro in pol… Kdaj pa imaš potem čas še razkužiti pincete, zavreči odpadni material, zamenjati staničevino na postelji, prezračiti prostor in spiti kozarec vode? Aja, pa še poračunati moraš v tem času 😉

Drage dame, želim vam zapeljive učke z lepimi in zdravimi trepalnicami.

Se beremo kmalu.

Nives

tecaj-ruski-volumen-volumenski-podaljsevanje-trepalnic skupinski-zacetni-tecaj-podaljsevanja-trepalnic

Preveri vsebino in datume tečajev podaljševanja trepalnic

 

 

BELLA RAZMIŠLJA: Strah

Sobota dopoldne je, odprem prenosnik, da v iTunes trgovini poiščem Janov nov album Za vedno. Vključim slušalke, izberem naključno, “Na dnu neba, Med vrati”… Poslušam muziko in odnese me. Poslušam besedila, potapljam se vase. Zadane me, kako iskreno pripoveduje o svojem strahu, o mojem strahu…

Nekaj se dogaja z mano. Ne vem kako stojijo planeti, a čutim, kako neizprosno in boleče trgajo iz mene čustva. Ko med enim in drugim udarcem uspem vdihniti, vidim, da mi prinašajo najglobja spoznanja doslej. Kažejo, da se kljub vsemu delu na sebi, v resnici še vedno nisem soočila z nečim, kar ima močan vpliv na moje življenje.

Strah.

Tako globoko se je skril, da sploh nisem vedela, da se v meni skriva prestrašena deklica. Strah jo je, da bo ostala sama. Živi v prepričanju, da jo bodo ljudje, ki jih ima rada, zapustili. Ta deklica je hči samomorilcev. Mama je obupala stara 28 let, deklica jih je takrat imela 10. Bolelo je vse do trenutka, ko je dvanajst let kasneje življenju rekel “Ne” še oče. Na pogrebu ni jokala. Takrat je bolečino dokončno pospravila na varno. Globoko, kjer ji ne more “do živega”.

Tako globoko sem jo skrila, da nikoli nisem čutila, kako strah me je življenja.

Strah pred zapuščenostjo je bil prisoten vseh odnosih. Vsa ta leta se je kazal skozi različna čustva, ni ga bilo lahko razkriti. V odnosu s partnerjem se je odel v ljubosumje. Ni šlo za to, da mu ne bi zaupala – strah me je bilo posledice – da bo odšel, da bo spet bolelo… Spraševala sem se, so moje prijateljice res prave prijateljice? V dvome sem se spravila samo zato, da ne bi bolelo takrat, ko ne bodo več moje prijateljice.

Gre za to, da ne verjamem, da me imajo ljudje lahko radi? Ali pa je mogoče bolje, da me ne marajo, ker potem ne boli, če bodo odšli? Naša psiha je res neverjetna. Tako nezavedno sem zgradila obrambo, da sem pretentala samo sebe.

Strah je vedno mrzel kakor led. (Jan Plestenjak)

Kar naenkrat lahko vidim, kako velik del mojega življenja vodi strah. Kolikokrat sem se bila pripravljena skregati, ker je mož pričakoval od mene nekaj zanj popolnoma enostavnega, jaz pa sem se upirala. Ne, ker mu ne bi želela pomagati, temveč zato, ker me je bilo strah, da mi ne bo uspelo! Nisem vedela ali mi bo uspelo narediti dobre fotke, ko je prosil za to, skrbelo me je ali bom zmogla pot, po kateri je hotel…, bom zdržala dve uri na nekem koncertu? Zato sem raje rekla ne, zbežala stran. Zame je to spoznanje veliko olajšanje. Razloži dejanja v večini najbolj vsakdanjih situacij, ki od mene terjajo odločitev. Mogoče se zdi preprosto. Mogoče razumete. Mogoče vam bo v pomoč.

Mogoče… ampak…

Konec je skrivanja, mala Nives. Greva, ne stojva med vrati.
Življenje je lepo <3

Nives, 44 let 🙂

P.S. Hvala, Jan. Za muziko in inspiracijo.

Bella razmišlja –> vsi zapisi

Najbolj pogoste napake pri stiliranju trepalnic

Pravilno stilirane umetne trepalnice se lepo zlijejo z obrazom, skrijejo morebitno povešeno veko, žalostno oko in/ali odprejo pogled. Dobra lash stiliska mora vedeti, kako pride do želenega rezultata, saj podaljševanje trepalnic ni zgolj lepljenje podaljškov temveč terja poglobljeno razumevanje stiliranja oči. Vedeti moramo kdaj uporabiti različno ukrivljene podaljške, katere dolžine izbrati in kako jih razporediti po veki, da nekaj poudarimo ali skrijemo.

Predolgi zunanji kotički
Zagotovo najbolj pogosta napaka so predolgi zunanji kotički. Prepoznate jih po tem, da je oko videti ob strani obteženo, kot bi veko vleklo navzdol, oko je videti žalostno. Naravne trepalnice so v zunanjih kotičkih običajno krajše, zato ne zdržijo teže podaljška, začnejo se obračati v oko in kmalu izpadejo. Izognite se predolgim podaljškom na tem mestu, le redko kateremu očesu pristojijo. Izjema je le oko mandljaste oblike – torej popolna oblika očesa.

foto: primer nepravilno stiliranega okroglega, izbočenega očesa

Predolgi notranji kotički
Stiliranje očesa vedno začnemo s 7 mm dolgim podaljškov (ali manj) in potem nadaljujemo z 8 mm, 9 mm… Če set začnemo z 8 ali 9 mm, je videti kot “krtača”, kot da so trepalnice podaljšane samo po sredini. Kaj pa če imamo opraviti z dolgimi naravnimi trepalnicami? Potem nalepimo vsaj tri sedmice, še vedno se bo to pozitivno poznalo pri končnem videzu. S tem lepo zaokrožimo izbrano stiliranje. Če začetke izpustimo je to približno tako, kot če bi maskaro nanesli le po sredini. Not good.

Napačna izbira ukrivljenosti podaljškov
Če mislite, da so različne ukrivljenosti podaljškov samo zato, da se odločimo, kako močno uvihane in poudarjene trepalnice bomo naredili, pomislite še enkrat. Različne krivine nam omogočajo, da izravnamo linijo rasti naravnih trepalnic. Pogosto trepalnice ne rastejo vse v isti smeri – nekatere rastejo zelo navzgor, spet druge naravnost, tretje navzdol. Če želimo, da se bodo vrhovi podaljškov ujeli v isti liniji, ko bo oko odprto, potem moramo izbrati vse ukrivljenosti, ki bodo pripomogle k takšnemu rezultatu. Večja ukrivljenost podaljška dvigne trepalnice, ki rastejo nižje, da se ujamejo z ostalimi.

napake-pri-stiliranju-trepalnic-smer-rasti-trepalnic

Ko se odločate za ukrivljenost podaljškov, preverite rast naravnih trepalnic od strani. Primer na zgornji sliki kaže, da bomo morali na tem enem očesu uporabiti tri različne ukrivljenosti. Kjer trepalnice rastejo naravnost bo to C, kjer ležijo nižje bo CC in na najnižji legi rasti bomo uporabili D. Sedaj je na mestu vprašanje: si narišete mapo na obliže?

Razmišljanje, da bomo povešeno veko skrili z izbiro večje ukrivljenosti podaljškov CC ali D, ni pravilno. Prav tako s tem ne bomo odprli pogleda. Povešeno veko in odpiranje oči vedno rešujemo s pravilno izbrano obliko stajlinga. “Dolly” stiliranje bo oko odprlo in skrilo povešeno veko, ki teče po celotni dolžini učka in je zelo primerno, če želimo oči navidezno zbližati. Stiliranje oblike “veverica” pa oči navidezno potegne narazen, dvigne spuščene zunanje kotičke in skrije povešeno veko v zadnji polovici očesa. Na osnovi tega ali je oko vdrto ali izbočeno pa se nato odločamo za ukrivljenost.

smer-rasti-trepalnic-ukrivljenost

foto: izbira ukrivljenosti podaljška glede na smer rasti naravne trepalnice

Primer pravilno in nepravilno izbrane oblike stajlinga
Zelo pogosta je zmota, da bo “cat stajling” odpravil videz žalostnega očesa. Ironija je, da takšen stajling želijo ravno stranke s takšnimi očmi. Dolge trepalnice v zunanjih kotičkih bodo še poudarile žalosten videz, zato ob takšni želji vedno vprašam: kako si naredite črto nad očesom, da oko navidezno dvignete? Verjetno črto speljete navzgor, drži? In ravno to mora stilistka narediti v takšen primeru – zunanji kotički morajo biti krajši.

Primer stiliranja žalostnega očesa:
Od strani vidimo, da trepalnice rastejo v različnih smereh.

smer-rasti-trepalnic

Odločitev, da bi takšne oči stilirali v obliki mačjega videza samo z D krivino, bi bila napačna. Kot vidite na spodnji sliki, nam tudi večja ukrivljenost ne bi pomagala dvigniti kotičkov. Če za te oči želimo mačji videz, moramo ukrivljenosti prilagoditi smeri rasti naravnih trepalnic. Še bolj elegantna odločitev za takšne oči, bi bilo stiliranje v obliki “veverice”.

nepravilno-pravilno-stiliranje-trepalnic

LEVO OKO: cat styling s krivino D  -> DESNO OKO: cat styling z mešanjem ukrivljenosti C, CC in D

Seznam najbolj pogostih napak bi se lahko nadaljeval, vendar se bojim, da je že ta predolg, zato sem jih nekaj prihranila za samostojno objavo. Upam, da sem z vsebino pomagala tako stilistkam, kot tudi vam, ki nosite trepalnice. Ženske se rade počutimo lepe. Naj vas umetne trepalnice polepšajo, naj se zlijejo z vašim obrazom in naj ne bo ravno obratno – da bo vaš obraz opazen samo zaradi njih.

Veliko nagajih in zapeljivih pogledov z njimi vam želim 🙂
Nives

 

skupinski-zacetni-tecaj-podaljsevanja-trepalnic tecaj-ruski-volumen-volumenski-podaljsevanje-trepalnic

Želiš postali London Lash stilistka? Preveri datume, vsebino in ceno tečaja.

 

BELLA RAZMIŠLJA: Tko sam ja da ti sudim

Težko se odločim katera mi je najljubša – Trag u beskraju, Pred tvojim vratima ali Tko sam ja da ti sudim. Prav posebno mesto v mojem srcu pa bo vedno imela “Oprosti mi pape”. Pesem ostaja v spominu predšolske deklice, ki je občudujoče poslušala in gledala svojega očeta, ki je igral kitaro in pel z zbrano družbo.

Starejša sem, bolj očitno je, koliko mi pomeni glasba. Lažje si predstavljam življenje brez interneta, kot brez glasbe. Enako težko kot izberem najljubšo pesem preminulega Oliverja Dragojevića, tudi težko izberem zvrst glasbe, ki mi je najljubša. Izbor izvajalca je odvisen od trenutnega razpoloženja. Včasih so to aktualni MTV hiti, na veselici me vedno razveseli Čebelar, na mizi pleše Plava ciganka ;). Potem so tu še George Michael, Eros Ramazzotti, Michael Buble, Eric Clapton, Joe Cocker, Leonard Cohen, Sting… Ni poletja brez Massima Savića in Tonyja Cetinskega, joka se ob Joksimoviću in Sergeju Ćetkoviću. Všeč mi je glasba Jana, Magnifica in Sidharte, pa tudi Nipke in Challe Salle se kdaj oglasita na zvočnikih…  Heavy metal in punk, no, to pa ne gre v ušesa 🙂

Neverjetno kako močne občutke lahko budi glasba, koliko različnih plati sebe lahko srečam. V danem momentu vedno nahrani mojo dušo. V besedilih najdem avtorjeva življenjska spoznanja in ugotavljam, da leta vsem prinašajo uvid v globino življenja. Vsi hodimo po isti poti, vsem se dogajajo enake situacije, čas sploh ni pomemben. Ni linearen, res ne.

Ker je današnji blog nastal pod vtisom občutkov ob prehodu znanega splitskega pevca, delim z vami delčke besedil, v katerih prepoznavam srž življenja. V številnih njegovih pesmih je čutiti vse – od obupa do sprejemanja, ki je porodilo ponižnost in hvaležnost. Ni pomembno, da ni on napisal vseh. Nikoli jih ne bi mogel interpretirati tako dobro, če ne bi teh občutkov našel v sebi. <3

Rekli su mi najgore o tebi
nisu nikad pričali o sebi
rekli su mi ono ča su tili
virova san, stariji su bili

Oprosti mi, pape
Sve te grube riči
I moj život sada
Na tvoj život sliči
Oprosti mi, pape
Sad razumin tebe
Gledan tvoju sliku
Gledajuči sebe

 IMG_0656

»Pred tvojim vratima«

Kad jednom prodje sve
kad pretvori se u sječanja
kad više nisu važna lica
imena, ni godine
kad jednom stvorim se ja
pred tvojim vratima
Da li čes shvatiti sve
ljubavlju ogrnut me
da li čes dignut me s koljena
željnog tvog’ oprosta
kad jednom stvorim se ja
pred tvojim vratima

»Tko sam ja da ti sudim«

Dolazim, da se poklonim
ispred lica tvog i tvoje kriposti
vračam se, da te zamolim
da blagosloviš mi pute za kraj

»Trag u beskraju«

Ka i uvik gledan more
ovu tajnu koja diše
ovu mrižu što me vuče
u tamne dubine
sve kroz pismu u daljine

I da oču, i da smin
ne bi moga skupit
svu lipotu života
niti suze ovog svita

»Nevera«

Samo dođe, nikoga ne pita
I sve lipo pitura u sivo
Ništa čovik, ništa tu ne more
Kad nevera dotakne ti život

Ka nevera, ka nevera
Sad me tira da se spasin
Pa da skupin pamet i konope
I da vežen šta se vezat more

Šta je puklo, jednom na dva dila
Tek izličit more samo vrime
A di sada kad sam misli da sve iman
Ide onda koju jedino triban

Ka nevera…

A znan da se neda

Oči, sedaj imaš družbo. Mogoče pa kdaj zapojeta skupaj 🙂

Pogrešam te.

Nives

 

 

 

 

Kako se zavarovati pred poškodbami pri podaljševanju trepalnic

Storitev podaljševanja trepalnic se je dodobra zasidrala v ponudbo lepotnih salonov, žal pa se še vedno premalo ve o možnih napakah pri delu. Tokrat ne bo govora o posledicah preobteženih trepalnic ali o nepazljivi izolaciji, ki povzročata slabitev in redčenje naravnih trepalnic (trakcijski alopeciji). Pojasnila bi rada razloge za najbolj pogoste vzroke in poškodbe med izvajanjem storitve. Sem spadajo kemična opeklina, poškodba z obližem, alergična reakcijo na lepilo in alergična reakcija na obliže.

Največkrat zastavljeno vprašanje je ali rdeče oči po tem priljubljenem lepotnem tretmaju pomenijo, da je uporabnica alergična na lepilo za podaljševanje trepalnic?

NE. Rdeče oči se običajno pojavijo v primeru, da oko med izvajanjem storitve ni bilo popolnoma zaprto. Ker oko ni dobro zaprto, lepilo s katerim delamo pa hlapi, hlapi ožgejo očesno sluznico in posledica je kemična opeklina. Sluznica očesa se umiri v dveh do treh dneh, uporabnica pa lahko v tem času čuti, da jo oči pečejo. Oko je rdeče po celi površini očesa.

nevarnosti-podaljsevanje-trepalnic-kemicna-opeklina

foto: posledica govorjenja med storitvijo

Kemična opeklina je pogost pojav pri velikih, izbuljenih očeh, ki se že same po sebi ne zaprejo popolnoma. Pogosto pa poškodbi botruje dejstvo, da stranka med izvajanjem storitve govori, pri čemer se veke odpirajo ravno toliko, da hlapi zaidejo v oko.  Prav tako so kemične opekline pogostejše pri stilistkah začetnicah, ker se z izolacijsko pinceto preveč naslanjanjo na obliž, kar vleče veko navzdol in s tem odpira oko. Vedno preverite ali so strankine oči dovolj zaprte – uporabite dentalno (ali drugo) ogledalce.

nevarnosti-podaljsevanje-trepalnic-kemicna-opeklina2

foto iz tečaja: prevelik pritisk izolacijske pincete

Govorjenje med tretmajem lahko z zaščitnim obližem povzroči tudi poškodbo roženice. Med govorom obrazne mišice obliž porivajo višje v oko, zaradi česar se oko začne solziti, obliž pa drgne površino očesa. Takšno poškodbo vidimo tako, da spodnjo veko s prstom potegnemo navzdol, v spodnjem delu očesa pa s lahko vidimo rdečico. Včasih uporabnica bolečino čuti že takoj, včasih pa se le-ta pojavi nekaj ur kasneje – v očesu je prisotna kljuvajoča bolečina. V takšnem primeru moramo stranko takoj napotiti k zdravniku, da ji predpiše ustrezno terapijo, največkrat lokalni antibiotik.

nevarnosti-podaljsevanje-trepalnic-odrgnina

foto: poškodba z obližem

Največji strah zagotovo povzroča misel na alergično reakcijo na lepilo. V resnici je ta najlažje prepoznavna in enostavno rešljiva. Občutljivost na hlape lepila se pokaže kot srbečica, rdečica in otekla veka.

V primeru blažje občutljivosti je občasno prisotna srbečica, čez kakšen dan tudi blažja oteklina (ne nujno).  Zadostovalo bo, da uporabnica vzame tableto antihistaminika, ki blaži simptome alergije.  V treh dneh se stanje običajno umiri. Naročite ji, naj doma vsaj trikrat dnevno spere oči oči z vodo, da čimprej odstrani ostanke hlapov lepila. Odločitev ali boste takšni stranki še nudili storitev je odvisna od nje, vedeti mora, da sama prevzema odgovornost za svoje zdravje. Takšni stranki odslej ob koncu storitve s fiziološko raztopino operite osušene trepalnice, da ostranite čimveč hlapov, ki dražijo kožo okoli oči.

nevarnosti-podaljsevanje-trepalnic-alergija-alergicna-reakcija

foto: alergična reakcija

Včasih pa je reakcija na lepilo veliko hujša in takoj prepoznavna. V parih urah po tretmaju se pojavi oteklina, ki je vedno večja, srbečica pa je stalno prisotna. Podaljšane trepalnice je v takem primeru potrebno takoj odstraniti! Uporabite topilo za lepilo, najprej na enem očesu, nato na drugem. Previdno ga nanesite na korene trepalnic, izognite se veki, saj je le ta zaradi praskanja razdražena in naj ne pride v stik s topilom. Takšni stranki morate povedati, naj ne poskuša več s podaljševanjem, saj vsa (!) lepila vsebujejo cianoakrilat, na katerega je alergična.  Alergija se lahko pojavi kadarkoli, ne le ob prvem podaljševanju. Včasih traja nekaj mesecev, tudi let, potem pa izbruhne “nenadoma”.

Ne boste verjeli, ampak tudi obliži za zaščito trepalnic lahko povzročijo alergijo. Ta nima veze z lepilom za podaljševanje, ne kaže se na očeh, temveč pod očmi, na mestu, kjer je bil nalepljen obliž. Znaki so srbečica, rdečica in oteklina. V primeru, da se simptomi pojavijo med tretmajem, morate tretma takoj prekiniti, področje sprati z vodo in osušiti. Stranko napotite k zdravniku. V osebno kartoteko ne pozabite vpisati dogodka, zato da boste ob naslednjem obisku lahko uporabili druge obliže. Na trgu jih je res veliko, svetujem pa, da uporabljate takšne z najmanj dodanimi snovmi. Sama najraje uporabljam ultra tanke obliže.

Ne v opozorilo, v razmislek…

1. Bodite previdne pri ravnanju z lepilom. Opraviti imate s strupeno snovjo, to ni kozmetični izdelek. Večino napak lahko preprečimo z zbranim delom. Potrudite se, da stranki že ob prvem obisku, na obveznem uvodnem posvetu predstavite možne posledice in jo opozorite, da se v trenutku, ko pod oči namestite obliže, nehata pogovorjati. To je pomembno za njeno varnost, vam pa omogoča večjo zbranost in hitrost pri delu.

2. Nikoli na prvo podaljševanje ne naročajte stranke, ki ima v parih dneh pomemben dogodek. Nikoli ne veste, kako bo odreagirala na lepilo. Ne boste vama naredili usluge, če bo na dan poroke, abrahama ali maturantski ples imela otečene in zabuhle oči. Prav tako na novo ne naročam strank ob petkih, če vem, da ji med vikendom ne bom mogla nuditi pomoči oz. odstraniti podaljškov.

3. Material za delo naročajte pri preverjenem ponudniku. V primeru težav vam bo pomagal z dokazili o ustreznosti materiala, ki ga uporabljate, saj on nosi to odgovornost.

4. Razmislite o zavarovanju poklicne odgovornosti! Pri svojem delu imamo opraviti z nevarno snovjo, z ostrimi pincetami in zelo občutljivim človeškim organom. Sama sem že pred časom sklenila posebno zavarovanje (podobno takšnim, ki jih imajo zdravniki), s katerim je krita morebitna odškodnina za poškodbo stranke in/ali njenih stvari, pa tudi morebitno poškodovanje vaših stvari z njene strani. Kaj hitro se lahko zgodi, da pade kapljica lepila na oblačilo in ga uniči, pa je to verjetno še najmanjša škoda, ne? Takšno zavarovanje ni drago, ne inačite pa ga s tistim osnovnim splošnim zavarovanjem. Zavarovala pa sem tudi tečajnice in modele za čas usposabljanja. Better safe then sorry 😉

Hvala, ker ste se prebili do konca. Upam, da ste izvedeli kaj novega, z veseljem pa odgovorim na vsa vaša vprašanja.

Se beremo!

Nives

tecaj-ruski-volumen-volumenski-podaljsevanje-trepalnic skupinski-zacetni-tecaj-podaljsevanja-trepalnic

Želiš postali London Lash stilistka? Preveri datume, vsebino in ceno tečaja.

Lash tip: Kako fotografirati podaljšane trepalnice

Fotografija ne laže. Fotografija pove več kot tisoč besed… pravijo. Kako torej do fotke, ki bo pokazala kako lepe trepalnice delaš?

Očisti lečo telefona!
Poskrbi za dobro osvetlitev! Pazi, da ne delaš sence s svojo roko.
Poišči zorni kot, ki ga želiš pokazati. Nujno poskrbi, da nos NI del tvojega kadra. Nihče ne želi šteti dlak v nosnicah, niti por na nosu Najlažje se mu ogneš tako, da slikaš oko na nasprotni strani od tiste, na kateri stojiš. V mislih imej, da boš najverjetneje potrebovala kvadratno obliko fotke, zato razmisli, kaj vse bo zaobjel tvoj kot.
Prosi model naj z očmi sledi tvojemu kazalcu, ti pa skozi objektiv opazuj kdaj je pogled najlepši. Ko ga najdeš naj model zadrži pogled v tisto točko. Fotkaj!
Poglej ali je slika ostra. Približaj pogled na trepalnice. Če so zamegljene, ponovi vajo
Obdelaj fotko. Zgladi nepravilnosti na koži, ne obdeluj obraza v voščeno lutko! Meni je top funkcija Cleanse v aplikaciji Facetune 2.
Podobne in še marsikatere druge nasvete lahko slišiš na tečaju RUSSIAN VOLUME.
Rezerviraj svoje mesto, pokliči na 031/777-692.

kako-fotografirati-umetne-trepalnice-tecaj-podaljsevanja-trepalnic2

Želiš postali London Lash stilistka?

Preveri datume, vsebino in ceno tečaja.

tecaj-ruski-volumen-volumenski-podaljsevanje-trepalnic skupinski-zacetni-tecaj-podaljsevanja-trepalnic

BELLA RAZMIŠLJA: Sama sebi ovira

Če bi mi nekdo pred štirimi leti rekel, da bom danes uspešno vodila specializiran lepotni salon in pomagala na poti bodočim lash stilistkam, mu seveda ne bi verjela. Ampak tukaj sem. Letos aprila so minila štiri leta, odkar sem naredila prvi samostojni set trepalnic. Štiri leta kasneje, spet aprila, sem letos odprla svoj učni center za podaljševanje trepalnic. Tistega aprila sem dopolnila 40 let, danes jih imam 44.  Vse se očitno vrti okoli števila štiri, zato z zanimanjem pričakujem naslednja štiri leta 🙂

Moja pot v svet trepalnic se je začela leto in pol pred tem. Takrat sem svojo stilistko prosila, naj me nauči podaljševati trepalnice. Nisem razmišljala o tem, da bi to počela za denar, niti pomislila nisem, da  bi od tega lahko živela. Takrat me je storitev je preprosto fascinirala. Vendar pa sem, zaradi slabega znanja in premalo izkušenj, pincete pospravila v predal in se jih nisem dotaknila vse do takrat, ko me je prijateljica začela priganjati, da želi imeti umetne trepalnice. Da če ne bom naročila materiala, bo šla drugam! Še danes ne vem zakaj je tako verjela vame, ko pa sem do takrat naredila samo dva seta?

podaljsevanje-trepalnic-bella-by-nives

foto: Učni center, kjer potekajo tečaji podaljševanja trepalnic LONDON LASH PRO.

bella-by-nives-podaljsevanje-trepalnic-ljubljana

bella-by-nives-podaljsevanje-trepalnic-ljubljana2

Že od vsega začetka sem stremela k naravnemu videzu in ravno to me je razlikovalo od takratne ponudbe. Trepalnice sem podaljševala le za 2 mm in to s precej tanjšimi podaljški, kot so se takrat uporabljali pri nas. Znanje sem črpala iz tujine, predvsem od svoje mentorice Frankie Widdows. Premer trepalnic 0.15 mm je zagotavljal naraven videz, efekt res dobre maskare. Večina stilistk je takrat še delala z debelino 0.20 mm, nekatere celo z 0.25 mm!

Začela sem z dvemi, tremi strankami na teden, iz ničle. Pogosto je šel dnevni zaslužek za nakup hrane za kosilo, ostalo pa vedno za nabavo novega materiala. Nisem imela veliko opreme, nakup nujne opreme je prišel na vrsto šele kasneje. Svetlobo mi je na začetku dajala pisarniška namizna svetilka z močjo 40W, sedela pa sem na zložljivem lesenem stolu, ki sem ga podložila z blazino, da sem bila dovolj visoka. Masažna miza se namreč ni dala nastavljati po višini. Lučka je bila popolnoma neprimerna za delo,  saj se je segrevala in oddajala toploto in nemalokrat je bilo zato strankam precej toplo v obraz. Da ne omenjam reklamacij, ko se je začelo poletje – lepilo in vročina pač ne gresta skupaj 🙂 In veste kaj? Še danes je tako, da si ne izplačujem plače, večina zaslužka gre nazaj v posel – v opremo, v izobraževanje, v uvajanje novih storitev.

Poslušala sem srce, brez pričakovanj in dvomov, kam to pelje. Imela sem neizmerno voljo in strast do dela. Začela sem iz nič, nisem imela kaj izgubiti. Strah se je pojavil kasneje, rodila ga je želja po perfekciji. Kaj če stranka ne bo zadovoljna? Ena najpogostejših dilem je bila ali bom znala prav stilirati njene oči. Spomnim se teh trenutkov, vem, da je bil strah prisoten zato, ker sem hotela narediti najboljše. Zato zelo dobro razumem začetnice stilistke in jim vedno povem resnico – ne mislite, da se danes ne zgodi, da sem v dilemi kako stilirati oči? Nikoli nista obe očesi enaki, in niti en par oči ni enak drugemu! Prevzetno bi bilo misliti, da se po toliko letih ne rabiš več poglobiti v obraz pred seboj.

podaljsevanje-trepalnic-nives

foto: klasične trepalnice iz leta 2015. Danes bi zunanje kotičke naredila krajše 🙂

Ravno spomini na začetek mi danes dajejo moč, da uvajam spremembe, kjer je potrebno. Ko namreč začneš dvomiti v to, kam te pelje Življenje, ko ne zaupaš, se pojavijo strahovi. Ti so mi bili prevečkrat napoti. Sama sebi sem onemogočala (po)leteti,  samo zato, da mi ne bi kje spodletelo. Tu, kjer sem, mi je vse poznano… tu je varno. Ampak STOP!

Tu nisem zato, da preživim. Tu sem zato, da živim!

Zato draga Bella, ne bodi sama sebi ovira – razpri krila!

Se bereva kmalu :*

 

bella-by-nives-podaljsevanje-trepalnic-ljubljana3

foto: svoj delovni kotiček sem si uredila tako, da nimam občutka, da sem v službi 🙂

BELLA RAZMIŠLJA: Naša digitalna življenja

Življenje brez Facebooka, Instagrama, Snapchata, WhatsAppa, Viberja… Čas na kavi, ko nismo brskali po telefonu. Nismo stilirali mize, da bi fotkali kje smo in kaj počnemo. Namesto tega sem z osebo želela izkoristiti vsak trenutek časa, ki sva ga preživeli skupaj. Bili sva tam in tedaj. Danes pa smo povsod in nikjer. Naša pozornost je razpršena na preveč strani, vse pa vodijo stran od sebe.

Osnutek današnjega zapisa je nastal pred dobrim letom in pol, danes pa me je instagram objava Rupi Kaur, indijsko-kanadske pesnice  opomnila, da je čas, da ga dokončam. Da povem, da teče že drugo leto odkar sem s telefona zbrisala Facebook aplikacijo. Zdelo se mi je, da sem izpostavljena nešteto nepomembnim informacijam. Me res zanima vse to? Res rabim vedeti kaj delajo ostali? Ob prebiranju news feeda se je v meni vzdigoval nemir. Telefon sem s treskom položila na mizo, tak odpor sem začutila. Mož me je gledal, ne vem če je razumel. Popolnoma mirno mi je rekel: “Pa ga zbriši.”
Kakšna ironija, FB je bil njegov posel!

Naj deaktiviram svoj račun? Lahko potem upravljam poslovno stran Bella by Nives? Odločila sem se, da s telefona zbrišem FB aplikacijo. Tako ne bo priložnosti za nezavedno brskanje.

Razmišljala sem zakaj ljudje delimo vse te slike na FB-ju? Res največkrat zato, da vsem pokažemo kako super se imamo? Da je naše življenje en sam dopust? Ali nisem morda krivična, sem se spraševala. Zakaj sem potem objavila spokojno sliko sončnega zahoda ali pa fotko prizora, ki me je navdušil?
Vem zakaj.

Ker sem bila polna občutkov! Vzhičena sem jih želela z nekom deliti. Ljudje smo socialna bitja, a  vendar, kdo ve, če ni potem nekdo drug sodil mene? Zakaj se tako radi primerjamo z drugimi? Nezavedno tekmujemo, ob tem pa smo (običajno) nezadovoljni sami s sabo, z življenjem, ki nas obdaja. Poskušam ne soditi objav na Facebooku in ostalih omrežjih, hkrati pa opazujem kako vplivajo name. Tisto, kar me zmoti, mi pokaže, kje moram še “delati na sebi”.

Po izbrisu FB aplikacije sem nato nekaj časa z veseljem odkrivala čare Snapchata. Najraje sem snepala direktno, kar pomeni, da sem komunicirala zgolj z osebami, s katerimi sem želela deliti kakšno neumnost ali pa sporočiti kaj se mi dogaja. Za veliko smeha so poskrbeli filtri – skupaj z najmlajšim sva se smejala na ves glas, počutila sem srečno in svobodno, bila sem kot otrok.

Rada imam tudi Instagram, lep mi je. Ampak tiste slike, ki so mi všeč, niso prav nič insta(nt). Vse aranžirano in premišljeno. Perfekcija, ki spet kliče po primerjanju. Daleč najbolj navdihujoč se mi zdi Pinterest. Je moja virtualna knjižna omara, kamor na različne police shranjujem stvari, ki me navdušujejo. Večina mojih boardov je skritih, ne uporabljam ga za pridobivanje sledilcev. Je za mojo kreativno dušo.

Že pred FB detoksom pa sem spraševala, kako naj misli in slike shranjujem vidno le mojim očem, stran od Facebooka? Zato sem v spletni dnevnik Penzu nekaj časa redno beležila svoje ideje, slikala zame pomembne (od)stavke iz knjige ali pa pisala o svojih občutkih. Vendar pa mi bolj kot online dnevnik, paše tisti pravi. Tak, ki ga vzameš v roke, slišiš kako svinčnik drsi po papirju in ki je vedno pri roki.

Takrat sem v Penzu zapisala:
“Po dobrem tednu brez FB ugotavljam, da sem bolj mirna. Ne primem za telefon na vsakem rdečem semaforju. Močno mi je šla na roke tudi situacija z mobilnimi podatki. Dejstvo, da sem jih bila primorana ugašati je pomenilo, da sem izklopila zunanji svet. Nihče ni mogel do mene. In ker tudi jaz nisem mogla do nikogar, sem ostala tukaj in zdaj. Opazujem ljudi okoli sebe, vidim kako utripa življenje.”

Sporočilo, ki me je danes posedlo za tipkovnico, se glasi:

rupi-kaur-bella-by-nives

Rupi Kaur me navdušuje s svojo kratko, pronicljivo poezijo.

Rupi Kaur sporoča točno to, o čemer sem razmišljala tudi sama. Zakaj nikoli ne napišemo, da imamo slab dan? Da si želim na daljno potovanje, pa v resnici dvomim, da mi bo kdaj uspelo zbrati dovolj denarja?  Zakaj mislimo,  da moramo pokazati samo svoje dobre lastnosti? In zakaj si ne upamo pokazati svoje ranljivosti? Ker je v naši družbi prostor samo za zmagovalce?

Veliko se piše o tem, da s porastom družbenih medijev, narašča število samomorov. Nisem poznavalka, ne vem pa, če bi vso krivdo res lahko pripisali le njim. Vsi ti občutki so v nas – zunanji svet jih le potegne na plano. Na nas je, kako se bomo odzvali. Želim si, da predvsem z ljubeznijo in potrpežljivostjo do sebe. Dojeti moramo, da smo super točno taki, kot smo. Če si nismo, imamo vedno možnost, da v svojem življenju naredimo spremembo.

“If you don’t like where you are, move. You are not a tree.”

In kako se je končala zgodba o izbrisani FB aplikaciji?
Pred časom sem jo namestila nazaj. Ker aplikacija ni nič kriva, vse je v nas. Tudi če alkoholiku umakneš pijačo in je ni v hladilniku, niti je ni v garaži, nisi naredil nič. Če bo žeja huda, jo bo že našel. Močan si takrat, ko alkoholu zavestno rečeš ne, četudi je pred tabo, na dosegu roke. In Facebooku ter njemu podobnim omrežjem  lahko rečeš “Dovolj!” le tako, da najdeš moč v sebi in se zavestno odločiš koliko digitalnih življenj boš spustil v svoj svet.

Objem,
Nives

  • E-novice

  • Spletna rezervacija

    Na želene storitve se lahko naročite tudi preko spletne rezervacije. Vse, kar morate storiti je, da da kliknete spodnji gumb in izpolnite navedna polja. Termin vam bomo nato naknadno potrdili oz. ponudili drugega, če izbrani ne bo prost.

    Spletna rezervacija