Nives Špehar

nasvet

Vsako podjetje ima obdobja, ko je dela manj in lepotna industrija pri tem ni izjema. Pride obdobje, ko je v salon dela manj in dogajanje nekoliko mirneje. Razmišljajmo o tem času kot o priložnosti, da naredimo nekaj izboljšav, poskrbimo zase in se pripravimo na bolj živahna obdobja, ki so pred nami. Brez skrbi, vsi gremo skozi to.

V obdobjih, ko je dela manj, je včasih res mamljivo preprosto počakati, da se bo povpraševanje spet okrepilo, a v tem času lahko naredimo res veliko stvari, s katerimi tako obdobje kar najbolje izkoristimo in obrnemo sebi v prid. V ta namen sem pripravila 11 idej, ki ti lahko pomagajo ostati produktivna in ohraniti salon v odlični formi, tudi ko je čas »nizke sezone«:

1. Organiziraj poslovanje salona

Že res, da je ta trenutek obseg dela manjši in ga z lahko opraviš večino sama – a saj veš, za vsakim dežjem posije sonce in dela bo ponovno več. Že sedaj se začni ozirati okoli sebe, kdo bi ti lahko priskočil na pomoč med poletjem oz. v tistih časih, ko je strank (pre)preveč. Pripravi vsebinski in terminski načrt kako boš novo sodelavko počasi pripeljala do te točke, da bo ob pravem času pripravljena na tvoje stranke.

2. Preizkusi nove materiale in tehnike dela

To je tudi odličen čas za preizkušanje nečesa novega. Izkoristi to priložnost za eksperimentiranje z različnimi materiali, izdelki in tehnikami dela. Sedaj imaš možnost, da se poigraš in ugotoviš, kaj je najbolj ustrezno zate in za tvoje stranke, brez stresa zaradi natrpanega urnika. Poleg tega imaš ob morebitnih napakah dovolj časa, da jih popraviš preden se obseg dela spet poveča. Loti se ustvarjanja in preizkušanja, bodi kreativna! Na ta način lahko še izboljšaš svojo ponudbo in povečaš svojo konkurenčnost.

3. Razmisli o dodatni ponudbi

Z dodajanjem novih storitev lahko pritegneš nove stranke, stare pa obdržiš. Razišči kakšni so najsodobnejši trendi in metode, ki bi jih lahko uvedla v svojem salonu. Morda ugotoviš, da bi lahko imela širšo ponudbo izdelkov, npr. za nego kože, las, nohtov… Z raznovrstno ponudbo poskrbiš, da bo tvoj salon dobičkonosen vse leto.

Zakaj ne bi poskusila s spletno prodajo? Z vzpostavitvijo preproste spletne trgovine ali celo samo trgovine na Facebooku lahko dosežeš več strank in jim omogočiš udobno nakupovanje od doma. Poleg tega lahko prodajaš izdelke, ki so običajno na voljo le v salonu, kar pomeni več priložnosti, da se prodajo. To je odličen način, da pospešiš svoje poslovanje in zaslužiš tudi v času, ko je dela v salonu manj. 

4. Načrtuj prodajne akcije vnaprej

Če na primer veš, da bo januar bolj len mesec, začni zveste stranke nagrajevati že novembra ali decembra. Vzpodbudi jih k rezervaciji terminov v novem letu tako, da jim namesto popusta za storitev na katero redno hodi, ponudiš kupon s popustom za drugo storitev. Z vnaprejšnjim načrtovanjem lahko precej zmanjšaš obseg upada prihodkov v času, ki ni naklonjen lepotnim in kozmetičnim salonom.

5. Oglašuj se! 

Oglaševanje salona v času, ko je dela manj, je lahko odlična strategija za pridobivanje novih in ohranjanje obstoječih strank. V času, ko smo polno zaposleni, običajno nimamo toliko časa za objave v družabnih medijih ali osredotočanje na trženje in zato so takšna mirna obdobja odličen čas, da opozoriš na svoj salon. S promocijo svojih storitev in izdelkov potencialne stranke spomniš, da obstajaš in jih spodbudiš k rezervaciji terminov ali nakupu. Poleg tega lahko z oglaševanjem v nizki sezoni, povečaš prepoznavnost svojega salona in pri potencialnih strankah ustvarjaš željo po obisku.

6. Izobražuj se!

Čas, ko je dela v salonu manj, je odlična priložnost, da se osredotočiš na svoj osebni in strokovni razvoj. Ob manjšem številu strank in manjšem pritisku, imaš več časa za učenje novih stvari in izpopolnjevanje na področjih, ki so ti pri srcu. Lahko se udeležiš delavnice ali tečaja, bereš knjige ali članke. To ti ne bo pomagalo le pri tem, da si na tekočem z najnovejšim znanjem in pri konkurenčnosti, temveč tudi pri večji samozavesti in strasti do svojega dela. Zato izkoristi to obdobje za izboljšanje svojih spretnosti, da se boš z večjim zagonom in motivacijo lažje spopadla z bolj napornimi meseci.

7. Prijavi se na tekmovanje!

Sodelovanje na tečajih je odličen način, da svoj salon predstaviš javnosti in si ustvariš dober ugled. Poleg tega po tekmovanju prejmeš dragocene povratne informacije o svojem delu, ki ti ga lahko pomagajo še izboljšati. Poskrbi, da izbiraš le poznana in verodostojna tekmovanja, saj bo tvoj uspeh imel večjo veljavo in kredibilnost med stanovskimi kolegicami.

8. Prevetri svojo bazo strank

Z urejanjem baze strank in analiziranjem prodanih storitev in izdelkov lahko v času, ko je dela manj, prepoznaš potencialne priložnosti za rast. Poleg tega ti takšna analiza baze strank pomaga tudi pri ugotavljanju ali so morda kje prisotne težave, ki prispevajo k temu, da je obseg dela manjši. Na splošno je redno pregledovanje in analiziranje baze strank ključni vidik učinkovitega vodenja salona, ki lahko pripomore  k dolgoročnemu uspehu.

9. Začni varčevati

Razmišljaj o prihrankih med letom kot o varnostni mreži, s pomočjo katere se boš boš lažje prebila skozi tisto obdobje, ko bo dela manj. Če imaš nekaj denarja na strani, ti ni treba toliko skrbeti kako bo salon preživel, prav tako se s prihranki izogneš potrebi po drastičnem zmanjšanju stroškov in pomaga, da ne bi v paniki sprejela kakšne odločitve, ki bi dolgoročno negativno vplivala na poslovanje. 

10. Očisti in osveži salon

To, da si vzameš čas za temeljito čiščenje svojega salona, se ti lahko zelo obrestuje v prihodnosti. Ne le, da bo prostor videti lepši, to je tudi priložnost, da vse dobro očistiš in se prepričaš, da je v dobrem delovnem stanju. Poleg tega je čas z zmanjšanim obsegom dela dober čas za pregled in dopolnitev zalog, da boš pripravljena, ko bo dela spet več. Na splošno lahko to, da si vzamemo čas za čiščenje in osvežitev salona, pripomore k večjemu zadovoljstvu strank in večji učinkovitosti salona, kar v prihodnosti pomeni večje prihodke.

11. Ne pozabi nase!

V času, ko je delo v salonu bolj na izi, ne pozabi nase. To je res lepa priložnost, da si privoščiš malo oddiha, vzameš čas za počitek in se napolniš z energijo, da boš pripravljena na naporne mesece, ki sledijo. Dovoli si osredotočiti se nase, saj si to zaslužiš! Ne pozabi, da nič ne traja večno in da bo vse minilo.

Kot vidiš, lahko obdobje, ko je dela v salonu manj,  dobro izkoristiš. Od izvajanja posebnih ponudb in popustov, do navezovanja stikov z novimi strankami prek družabnih medijev – vse je odvisno od tvoje ustvarjalnosti in proaktivnosti. S pravo miselnostjo in nekaj pametnimi potezami lahko poskrbiš, da bo tvoj salon dobro posloval vse leto. Predvsem pa… ostani pozitivna in še naprej delaj to, kar te veseli!

Nives Špehar